Την παραίτησή τους από τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο χερσαίο μπλοκ της Αιτωλοακαρνανίας γνωστοποίησαν εδώ και 24ωρα, όπως έχει ήδη γνωστό, με επιστολή προς την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), οι εταιρείες Repsol και Energean Oil & Gas.

Υπενθυμίζεται ότι η Repsol μαζί με την Energean Oil & Gas είχαν αποκτήσει μέσω διαγωνισμού δικαιώματα έρευνας στο οικόπεδο «Αιτωλοακαρνανία». Δεν προχώρησαν όμως σε σεισμικές έρευνες, οι οποίες επρόκειτο να ξεκινήσουν τον Απρίλιο.

Στην Αιτωλοακαρνανία οι έρευνες δεν αφορούν στην εξεύρεση φυσικού αερίου, αλλά πετρελαίου, το οποίο θεωρείται μεταβατικό καύσιμο στο πλαίσιο της πολιτικής της απανθρακοποίησης, και ενδεχομένως να συνετέλεσε στην απόφαση.

Η ισπανική εταιρεία, με παρουσία σε 34 χώρες, στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού της σχεδιασμού δρομολογεί την αποχώρησή της από αρκετές χώρες, με στόχο το 2025 να έχει παρουσία σε μόλις 14 χώρες. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο αναπροσαρμογής της στρατηγικής της εταιρείας στα δεδομένα που δημιούργησε η πετρελαϊκή κρίση αλλά και η πανδημία σε ό,τι αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here