Με μελανά χρώματα σκιαγραφεί η Κομισιόν της εκτιμήσεις της φέτος για την Ελληνική οικονομία, προβλέποντας ύφεση της τάξης του 9,7% έναντι 7,7% κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με της εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα θα δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα απ’ όλες τις χώρες της Ευρωζώνης εξαιτίας της δομής της ελληνικής οικονομίας και της έμφασης που δίνεται στον τουρισμό και στη μικρή δομή επιχειρήσεων, ενώ δεν αποκλείει να υπάρξει και δυσμενέστερο, σενάριο καταγράφοντας και πρόβλεψη για πτώση 30% στις επενδύσεις αλλά με ανάκαμψή τους κατά 33% το 2021.

  • Υπολογίζει το κόστος των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης στο 6,9% του ΑΕΠ αλλά και σε επιπλέον 1,9% του ΑΕΠ μέτρων ρευστότητας. Καταγράφει επιπλέον δημοσιονομικούς κινδύνους, πέραν της κρίσης που συνδέονται με δικαστικές αποφάσεις με τις υποθέσεις της ΕΤΑΔ και των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

ΑΕΠ: Η ελληνική οικονομία ανέβαινε πριν την εξάπλωση του ιού…

Ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ ανήλθε το 2019 στο 1,9%, λίγο χαμηλότερα των προσδοκιών.

Η ανάπτυξη οφείλονταν κυρίως στην εσωτερική ζήτηση και σε μικρότερο βαθμό στις καθαρές εξαγωγές.

  • Η αγορά εργασίας βελτιώνονταν και η απασχόληση αναπτύχθηκε με ρυθμό 2%, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 17,3% συνολικά για το έτος …αλλά σταμάτησε απότομα με την εξάπλωση της πανδημίας.

Ενώ οι βασικές επιπτώσεις του lockdown αναμένεται να είναι συγκεντρωμένες στο β’ τρίμηνο του έτους, ωστόσο ο

  • μεγάλος τουριστικός κλάδος της Ελλάδας πιθανόν θα επηρεαστεί και το γ’ τρίμηνο, καθώς οι περιορισμοί στα ταξίδια αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ και η εξωτερική ζήτηση για ταξίδια στο εξωτερικό μπορεί να παραμείνει υποτονική.

Εν μέσω περιορισμένων ευκαιριών κατανάλωσης κατά τη διάρκεια του lockdown και του μειούμενου διαθέσιμου εισοδήματος, η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται να βιώσει μια ισχυρή πτώση το 2020.

  • Οι επενδύσεις αναμένεται να επηρεαστούν πολύ από την αυξημένη αβεβαιότητα και τον χαμηλότερο τζίρο το 2020, όμως η στήριξη ρευστότητας που παρέχουν η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί της ΕΕ θα βοηθήσουν τις εταιρείες να γεφυρώσουν την περίοδο του lockdown και να επιταχύνουν την ανάκαμψη.

Λόγω της παγκόσμιας φύσης της κρίσης, οι εξαγωγές αναμένεται να υποστούν σοβαρές πτώσεις το 2020. Οι κύριες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας αναμένεται να είναι μεταξύ αυτών που θα επηρεαστούν περισσότερο, οδηγώντας σε

  • πτώση της ζήτησης για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες, κάτι που θα μεγεθυνθεί και από το μεγάλο μερίδιο που έχουν στις εξαγωγές ο τουρισμός και η ναυτιλία.

Ενώ λόγω των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για να προστατεύσει την αγορά εργασίας αναμένεται να αποφευχθούν μεγάλης κλίμακας απολύσεις και χρεοκοπίες, ωστόσο θα μπορούσαν και πάλι να χαθούν περίπου 160.000 θέσεις εργασίας λόγω της κρίσης και το ποσοστό της ανεργίας θα μπορούσε να αυξηθεί στο 20% το 2020. Η μερική ανάκαμψη το 2021 αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, φέρνοντας το ποσοστό της ανεργίας κοντά στο 16,5%. Η πτωτική πίεση από τους μισθούς, τις τιμές της ενέργειας και της βιομηχανικής παραγωγής αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των τιμών καταναλωτή κατά 0,6% το 2020 και σε περιορισμένη αύξηση το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα

Η Κομισιόν αναφέρει στην έκθεσή της πως το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας κατέγραψε πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2019, χάρη στις ισχυρές επιδόσεις των εσόδων καθώς και στις μεταφορές των κερδών SMP-ANFAs. Το πρωτογενές πλεόνασμα που παρακολουθείται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, έφτασε το 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Η κυβέρνηση υιοθέτησε επίσης μέτρα ύψους 1,9% του ΑΕΠ που στόχο έχουν την ενίσχυση της ρευστότητας του ιδιωτικού τομέα.

Η πληρωμή ορισμένων φορολογικών υποχρεώσεων αναβλήθηκε για το φθινόπωρο, και οι αρχές δημιούργησαν ένα πρόγραμμα εγγυήσεων πιστώσεων που εφαρμόζεται μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, που μπορεί να «ξεκλειδώσουν» δάνεια έως 5% του ΑΕΠ. Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν για την καταπολέμηση της πανδημίας έχουν προσωρινή μόνο επίπτωση το 2020.

Οι δημοσιονομικές προοπτικές υπόκεινται σε σημαντικά ρίσκα, περιλαμβανομένης της αναμενόμενης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, τις συνεχιζόμενες δικαστικές διαδικασίες κατά του ΤΑΙΠΕΔ και τα πιθανά κόστη της αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Τέλος, υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα ως προς το τελικό κόστος των έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων που υιοθετούν οι αρχές.

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να φτάσει το 6,25% του ΑΕΠ το 2020 και να μειωθεί στο περίπου 2% το 2021, βάσει του σεναρίου στο οποίο δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί στο περίπου 196% του ΑΕΠ το 2020 για να μειωθεί στο περίπου 183% το 2021, με τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here