Με μεγάλες δυσκολίες συνεχίζεται η προσπάθεια ανάπτυξης του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τις νέες δομές ν’ αναπτύσσονται με αργούς ρυθμούς καθώς μόλις 100 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), από τις συνολικά περίπου 238, έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους, αρκετές από αυτές εντός υφισταμένων Κέντρων Υγείας. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί πως τα καλέσματα του Υπουργείου Υγείας για στελέχωση της νέας ΠΦΥ με γενικούς ιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα, ούτε για τη στελέχωση των δομών ούτε για τη σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.
Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε στο πλαίσιο συζήτησης (του πρώτου στρογγυλού τραπεζιού) του 9ου Pharma & Health Conference, που διεξήχθη σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.
Αποτέλεσμα είναι η ταλαιπωρία του κόσμου, που δυσκολεύεται να βρει γιατρό για να του συνταγογραφήσει φάρμακα.
Την ίδια ώρα, μελέτη δείχνει πως οι Έλληνες βλέπουν θετικά το θεσμό του Οικογενειακού Γιατρού. Σύμφωνα με τη μελέτη, που διεξήχθη με επικεφαλής τον Κυριάκο Σουλιώτη, Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η πλειονότητα των ερωτηθέντων επιθυμεί να έχει οικογενειακό γιατρό, κυρίως γιατί αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας.
Τι είπαν χαρακτηριστικά οι ομιλητές του πάνελ
Όπως ανέφερε ο κ. Σουλιώτης από το βήμα του PhC’18, τα προβλήματα πρόσβασης στην ΠΦΥ είναι ιδιαιτέρως σοβαρά. Το οξύμωρο είναι πως ενώ η χώρα μας έχει τον υψηλότερο δείκτη γιατρών ανά κάτοικο, είμαστε στην 3η θέση στην κατάταξη των χωρών με τη χειρότερη πρόσβαση των πολιτών στο ιατρό. Άλλωστε, «οι πολίτες θέλουν τον οικογενειακό γιατρό γιατί δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος πρόσβασης στο γιατρό, όπως πριν από την κρίση», διευκρίνισε.
Η Αριστοτέλους, δε, επιδιώκει να πείσει τους πολίτες να εγγραφούν στον οικογενειακό ιατρό με αντικίνητρα! Όπως εξήγησε ο Δρ. Ανάργυρος Μαριόλης, Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, ο οποίος διαφώνησε εντόνως με τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Δρ. Τάκη Γεωργακόπουλο που επίσης συμμετείχε στο πάνελ, «οι πολίτες που δεν θα εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό χάνουν τη δυνατότητα προληπτικού ελέγχου».
Όπως υποστήριξε η ταλαιπωρία των πολιτών, που αναζητούν γιατρό για να τους συνταγοραφήσει φάρμακα και σε αρκετές περιπτώσεις δυσκολεύονται να βρουν . «Στο 90% των περιπτώσεων οι ασθενείς δεν μπορούν να βρουν πνευμονολόγο», ανέφερε και προσέθεσε πως «εάν ο γιατρός έχει περάσει το όριο συνταγογράφησης ανά ασφαλισμένο τιμωρείται. Άρα θα τον στείλει σε άλλο γιατρό και τελικά ταλαιπωρείται ο κόσμος βάναυσα». «Αυτή τη στιγμή ένα κομμάτι των γιατρών δουλεύει με το χωροφύλακα πάνω του. Τους επιβάλλεται τιμωρία από τον ΕΟΠΥΥ ύψους με 2,3 και 4 χιλιάδων ευρώ», κατέληξε.
Ωστόσο, για τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, γιατρό Π. Γεωργακόπουλο θα πρέπει να αναθεωρηθεί η αντίληψη αρκετών γιατρών, που βλέπουν τον ασθενή σαν ιδιοκτησία τους. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού και στην ΠΦΥ, αλλά «ο νόμος ορίζει ότι οι ιδιώτες είναι συμπληρωματικοί».
Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι χρειάζεται ανακατανομή των ιατρών. Αναφερόμενος στη συνταγογράφηση και τις ανάγκες ελέγχου, ο κ. Γεωργακόπουλος ξεκαθάρισε ότι «ο γιατρός δεν γράφει ότι του αρέσει υπάρχουν κανόνες στη συνταγογράφηση. Θα πρέπει να τους σέβονται».
«Είναι λάθος η Ελλάδα να πηγαίνει σε μια καθολική εφαρμογή του θεσμού ΠΦΥ χωρίς πιλότους και αξιολόγηση (περιφέρεια, τοπικές ανάγκες, προσδοκίες ασθενούς)», ξεκαθάρισε ο Χρ. Λιόνης, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και ΠΦΥ του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο κ. Λιόνης σημείωσε πως χρειαζόμαστε μια σταδιακή εφαρμογή και αξιολόγηση με όρους απόδοσης και αποτελεσματικότητας. Διευκρίνισε, όμως, πως τα προβλήματα στο πεδίο της ΠΦΥ είναι παγκόσμια. «Δεν έχουμε καν συμφωνήσει τι είναι ΠΦΥ», ανέφερε και συνέστησε μεγαλύτερη συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας.
«Ποτέ δεν βρέθηκε ένα τραπέζι να συζητήσουμε όλοι μαζί: παθολόγοι, γενικοί γιατροί, εοπυυ, υπουργείο και τεχνοκράτες», ανέφερε ο Αντ. Αντωνιάδης, ιατρός παθολόγος. Κατά τον ίδιο δεν υπάρχουν οικογενειακοί ιατροί! 238 ΤΟΜΥ ήταν να ανοίξουν και άνοιξαν 100. Την ίδια ώρα βάφτισαν ΤΟΜΥ τα ΚΥ