Νόμος του Κράτους είναι πλέον οι μειωμένες Ασφαλιστικές Εισφορές για 250.000 Ελεύθερους Επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους αγρότες κι επιστήμονες…

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και στο σύνολό του από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις ασφαλιστικές μειώσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε και η Χρυσή Αυγή δήλωσε «παρών».

Η βασική επισήμανση του ΚΚΕ που καταψήφισε ήταν ότι  “η έκπτωση” στις ασφαλιστικές εισφορές που διαφημίζει η κυβέρνηση, για ένα μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και επιστημόνων, θα αντισταθμιστεί αμέσως από το νέο τρόπο υπολογισμού: Ως φορολογητέο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων και αγροτών εκλαμβάνεται πλέον το 100% του πραγματικού τους εισοδήματος , προσαυξημένο κατά 20% περίπου.

Το 2018 οι εισφορές υπολογίζονταν επί του 85% του φορολογητέου εισοδήματος.

Από το 2019, που παύει να ισχύει η ειδική αυτή ρύθμιση, όλοι οι μη μισθωτοί θα επιβαρύνονται στο εξής με 138 εκατομμύρια ευρώ στις ασφαλιστικές τους εισφορές όσα δηλαδή θεωρητικά τους “χαρίζει” η κυβέρνηση με τη μείωση των συντελεστών. Επιπλέον μειώνονται και οι μελλοντικές συντάξεις.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου δήλωσε: «προχωράμε σε σημαντικές ελαφρύνεις για 250.000 μη μισθωτούς» και τόνισε ότι από την 1 Ιανουαρίου, 500.000 συνταξιούχοι θα πάρουν αύξηση.

Για «εικονική πραγματικότητα» έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το μνημόνιο των δεσμεύσεων σας το βιώνουν καθημερινά όλοι οι Έλληνες», τονίζει το ΚΙΝ.ΑΛ.

«Μνημόσυνο και όχι μνημόνιο με τον λαό» χαρακτήρισε τις εξαγγελίες Τσίπρα το ΚΚΕ.

Tην άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού και την οριστική κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους, προανήγγειλε, από τη Βουλή, η Έφη Αχτσιόγλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here