Περιπτώσεις μη αποδοχής πιστοποιητικών halal ελληνικών προϊόντων εκ μέρους των των Αρχών των ΗΑΕ αναφέρθηκαν, το τελευταίο διάστημα, στο ελληνικό γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Ντουμπάι.

Οι Αρχές των Εμιράτων θέτουν στο προσκήνιο το ζήτημα της έκδοσης πιστοποιητικών μαπό φορέα πιστοποίησης αναγνωρισμένο από την ESMA που δεν εδρεύει, όμως, στην Ελλάδα ή σε γειτονική χώρα αυτής.

Αυτό γνωστοποιήθηκε από το Γραφείο ΟΕΥ Ντουμπάι και με το σχετικό έγγραφό που έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Εξωτερικών (agora.mfa.gr) υπενθυμίζεται ότι για την εισαγωγή και διακίνηση στα ΗΑΕ κρεάτων, λοιπών προϊόντων σφαγείων και γενικώς τροφίμων που περιέχουν συστατικά ζωικής προέλευσης, απαιτείται υποχρεωτικώς πιστοποίηση halal από φορέα πιστοποίησης της χώρας παραγωγής, αναγνωρισμένο από την Ομοσπονδιακή Αρχή Τυποποίησης των ΗΑΕ Emirates Authority for Standardisation and Metrology- ESMA.

Στην Ελλάδα δεν υφίσταται φορέας πιστοποίησης halal (certification Body) αναγνωρισμένος από την ESMA. Δεδομένου αυτού, βάσει της νομοθεσίας στα Εμιράτα,οι Αρχές αποδέχονται πιστοποίηση ελληνικών προϊόντων από εγκεκριμένο φορέα πιστοποίησης γειτονικής χώρας. Προς το παρόν, προσωρινά και κατ’ εξαίρεση, οι εμιρατινές αρχές αποδέχονται πιστοποιητικά εκδοθέντα από φορέα που εδρεύει έστω σε ευρωπαϊκή χώρα. Κατάλογος, ανά χώρα, των φορέων πιστοποίησης που αναγνωρίζονται από την ESMΑ, είναι διαθέσιμος στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://halal.ae/OpenData/HalalCertificationBodieswithESMA.

Επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο ότι υφίστανται και στην Ελλάδα εταιρείες που συνεργάζονται ή αντιπροσωπεύουν πιστοποιητές εγκεκριμένους από την ESMA, εκ των οποίων δύο συνεργάζονται με πιστοποιητές με έδρα σε ευρωπαϊκή χώρα και δύο συνεργάζονται με πιστοποιητές με έδρα στα ΗΑΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here