Μ.Τ.

Οι επενδυτές σε χρυσό και ασήμι αρχίζουν να τηρούν περισσότερο αμυντική στάση, ενόψει του τέλους του έτους, καθώς επιδιώκουν να προστατεύσουν και να “κλειδώσουν” τα κέρδη τους μετά από μια πολύ δυνατή χρονιά.

Φέτος, το ράλι χρυσού κατέγραψε ετήσια απόδοση-ρεκόρ από το 2010, ενώ το ασήμι κατάφερε να συμβαδίσει με τον χρυσό, φτάνοντας σε υψηλό 12 ετών κατά την περίοδο του Οκτωβρίου. Και τα δύο μέταλλα καταγράφουν μια πολύ εντυπωσιακή επίδοση λαμβάνοντας υπόψη ττα προσκόμματα από το ισχυρότερο δολάριο, το οποίο έχει σκαρφαλώσει περισσότερο από 6% έναντι άλλων, ισχυρών νομισμάτων.

Επιπλέον, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξάνονται, παρά την έναρξη ενός κύκλου αύξησης των επιτοκίων, εν μέσω ανησυχιών για δημοσιονομική αστάθεια και αυξημένο χρέος. Αξίζει επίσης να σημειωθεί η ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του αυξανόμενου χάσματος αποδόσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ευρώπη και του ασθενέστερου ευρώ έναντι του δολαρίου. Βραχυπρόθεσμα, η σχετική ισχύς των αποδόσεων των ΗΠΑ και η ζήτηση των επενδυτών για αμερικανικές μετοχές, ενδέχεται να συνεχίσουν να περιορίζουν τις ανοδικές δυνατότητες του χρυσού και του ασημιού, καθώς οδηγεί το δολάριο υψηλότερα.

Γιατί, λοιπόν, τα πολύτιμα μέταλλα, παρουσιάζουν τόσο καλές επιδόσεις, σε μια χρονιά που όπου οι αγορές μετοχών έχουν εξίσου καλή απόδοση, αν και συγκεντρωμένες σε λίγες μετοχές megacap (ΗΠΑ);

Πριν από ένα χρόνο, η Saxo Bank, στις προοπτικές της για το Έτος των Μετάλλων 2024, προέβλεψε ότι οι τιμές του χρυσού και του ασημιού θα διαπραγματεύονταν υψηλότερα λόγω ενός συνδυασμού κινδύνων ύφεσης στις ΗΠΑ και πτώσης του πληθωρισμού, αφήνοντας ορθάνοιχτη την πόρτα για μειώσεις επιτοκίων.

Επιπλέον, αυτά τα μέταλλα υποστηρίζονταν ήδη από προσφορές για ασφαλή καταφύγια μετά την επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023 στο Ισραήλ και των Χούτι ν σε πλοία στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ, μειώνοντας έτσι την κίνηση των πλοίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Εκτός από αυτούς τους παράγοντες, το central bank buying αναμενόταν να συνεχιστεί λόγω της εστίασης στη διαφοροποίηση από το δολάριο και τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου.

Κι ενώ δεν υπήρξε ύφεση στις ΗΠΑ και οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων ξεθώριασαν, υπήρξαν εξελίξεις που υποστήριξαν αυτά τα ισχυρά κέρδη, συμβάντα που η επιρροή τους θα συνεχιστεί σίγουρα και το 2025.

Τα γεγονότα αυτά είναι συνοπτικά:

-Central bank buying για διαφοροποίηση των holdings από το δολάριο ΗΠΑ και τα κρατικά ομόλογα.

-Οι περικοπές των επιτοκίων μειώνουν το «κόστος» της κατοχής χρυσού σε σύγκριση με την επένδυση σε ασφαλή βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα.

-Ο πληθωρισμός αναδεικνύεται ως ζήτημα, συμβάλλοντας στην αντιστάθμιση των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων των προσδοκιών μείωσης των επιτοκίων.

-Ζήτηση ασφαλούς καταφυγίου εν μέσω ενός κατακερματισμένου κόσμου με ανεπίλυτες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία-Ουκρανία, σε συνδυασμό με κινδύνους εμπορικών πολέμων και δασμών που άρουν τον πληθωρισμό το 2025.

-Κινέζοι επενδυτές στρέφονται στον χρυσό εν μέσω ρεκόρ χαμηλών επιτοκίων αποταμίευσης και ανησυχιών για την αγορά ακινήτων.

-Ανησυχίες για τη δημοσιονομική αστάθεια καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αυξάνουν τα χρέη τους, ιδίως στις ΗΠΑ καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ αναπτύσσει τις ριζοσπαστικές και υψηλού κόστους πολιτικές του.

Συνοψίζοντας, αυτές οι εξελίξεις ενδέχεται να συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο το 2025 και μετά, παρέχοντας έτσι στα πολύτιμα μέταλλα αρκετή υποστήριξη ώστε να φτάσουν σε νέα υψηλά το επόμενο έτος.