Βαθιά ύφεση που ενδέχεται ν’ αγγίξει το 6% επί του ΑΕΠ αναμένι, σύμφωνα με έκθεσή της η HSBC για την Ελλάδα εντός του 2020. Ωστόσο, η δυσμενής αυτή κατάσταση εκτιμάται ότι θ’ ανατραπεί το 2021 για το οποίο η HSBC “βλέπει” ισχυρή ανάκαμψη της τάξης του 5,8%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας ο όμιλος ανέμενε ανάπτυξη 2,3% για την ελληνική οικονομία το 2020 και 2,1% για το 2021
Αιτία για τη δυσάρεστη στροφή της ελληνικής οικονομίας είναι η πανδημία του κορονοϊού, η οποία οδηγεί σε σχεδόν απόλυτη διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας, αύξηση των δημοσίων δαπανών και πάγωμα τομέων που τροφοδοτούν την ελληνική οικονομία, όπως ο τουρισμός.

Ο τομέας ο οποίος εκτιμάται ότι θα δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα δεν είναι άλλος από αυτόν του τουρισμού, ο οποίος αντιστοιχεί στο 20% της ελληνικής οικονομίας και τα έσοδά του φθάνουν περίπου στο 10% του ΑΕΠ.

Συνεχίζοντας στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά στα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση τα οποία αναμένεται ότι θα οδηγήσουν σε πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ (από πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019) και ενίσχυση του χρέους στο 190% του ΑΕΠ (από 176% του ΑΕΠ στα τέλη του 2019), με το θετικό για την οικονομία να έγκειται στο γεγονός ότι τουλάχιστον για το 2020 η χώρα μας δεν θα υποχρεωθεί να «ευθυγραμμιστεί» με τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Ταυτόχρονα η ΕΚΤ έδωσε στην Ελλάδα σαφή βοήθεια, μετά την απόφασή της να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο έκτακτο πρόγραμμα PEPP που ανακοίνωσε, με τις εκτιμήσεις να τοποθετούν τις αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων στα 12 δισ. ευρώ.

Στους κινδύνους που υπάρχουν εντάσσεται το γεγονός ότι εξαιτίας των εξ ανάγκης δυσμενών δημοσιονομικών μεγεθών, δεν θα μπορέσει να υπάρξει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, ενώ εκφράζονται σαφείς φόβοι για περαιτέρω αύξηση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs), γεγονός που θα ανακόψει την καλή πορεία που εμφάνιζε η μείωσή τους το τελευταίο διάστημα.

Όμως το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει υψηλά διαθέσιμα (στα 32 δισ. ευρώ ή 16% του ΑΕΠ) προσφέρει ένα μαξιλάρι ασφαλείας, καθώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί τουλάχιστον έως τα τέλη του 2021, ενώ εάν κριθεί απολύτως απαραίτητο, μπορεί να ενταχθεί και σε πρόγραμμα δανεισμού υπό προϋποθέσεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ