Γιατί η Ελλάδα και η Ιταλία δεν είναι Ισπανία

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Περικυκλωμένη η ελληνική αγορά χρήματος και κεφαλαίων από την ιταλική κρίση, την ισπανική αβεβαιότητα και την τουρκική απελπισμένη εκρηκτικότητα, θυμίζει ανήμπορο μικρό παιδί στη μέση μιας σκοτεινής καταιγίδας που μόλις ξεκινά.

Η Ελλάδα έχασε οριστικά την ευκαιρία που προσέφεραν οι αγορές τα τελευταία 3 χρόνια για να αναδιαρθρώσει και να μειώσει θεαματικά το συνολικό κόστος δανεισμού της. Τώρα που ετοιμάζεται να βγει στις αγορές, ο πλανήτης μοιάζει να συνωμοτεί εναντίον της. 

Η Ιταλία έπεσε θύμα του λαϊκισμού και ακολουθεί την κατρακύλα.

Αντιθέτως η Ισπανία που ταλαιπωρείται από μία αυθεντική πολιτική κρίση, ένα μεγάλο και διαρκές σκάνδαλο διαφθοράς που θα φέρει μεγάλες πολιτικές ανακατατάξεις, δεν φαίνεται να ανησυχεί τις αγορές.

Η μεγάλη διαφορά της Ισπανίας από τα υπόλοιπα Pigs της Νότιας Ευρώπης είναι:

  1. Στο Ισπανικό κοινοβούλιο δεν υπάρχουν ακροδεξιοί, φασίστες βουλευτές.
  2. Στο Ισπανική πολιτική σκηνή δεν υπάρχουν αντι-Ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Την κεντροδεξιά κυβέρνηση Ραχόι που ταλαιπωρείται από υπαρκτά σκάνδαλα -αμέσως μετά τις προσεχείς εκλογές- θα διαδεχθεί μια κεντροδεξιά κυβέρνηση με τους Ciudadanos  που αποτελούν τη νέα ανερχόμενη δύναμη. Φυσικά δεν αποκλείονται συμμαχίες με την Αριστερά, είναι εξίσου πιθανές. Δεν υπάρχουν όμως κόμματα εναντίον του Ευρώ, στην Ισπανία. Η Ευρώπη δεν κινδυνεύει από την πολιτική κρίση στην Ισπανία.

Αντιθέτως η Ιταλία και η Ελλάδα του λαϊκισμού και της υπερχρέωσης σκοτώνουν το Ευρωπαϊκό όραμα, μέρα με τη μέρα.

Στην Ιταλία, ο λαϊκισμός έχει δημιουργήσει αντι-Ευρώ συμμαχία, ειδικά με τη Lega του Βορρά, ο λαϊκισμός είναι εναντίον της ίδιας της Ιταλίας αφού υπάρχουν πολιτικές φωνές που μιλούν για διαχωρισμό του Βορρά από τον Νότο.

Στην Ελλάδα, ο λαϊκισμός ειδικεύεται στις κυβιστήσεις. Η λέξη kolotoumba έχει προσλάβει διεθνείς διαστάσεις.

Γι’ αυτό άλλωστε το ελληνικό 10ετές ομόλογο, που μόλις την Πρωτομαγιά πανηγύριζε την αποκόλλησή του από το βαρύ επιτόκιο του 4% (στο 3,82%), ξαναγύρισε μέσα σε λίγες ώρες στην καταστροφική απόδοση του 4,95%, μια ανάσα από το ασήκωτο και απαγορευτικό 5%.

Σήμερα για να δανειστεί το Ελληνικό Κράτος για 10 χρόνια θα έπρεπε να πληρώσει επιτόκιο 4,61% δηλαδή 4,2% περισσότερα από το Γερμανικό.  Το κόστος χρήματος της χώρας αλλά και των επιχειρήσεών της εκτινάχθηκε κατά περισσότερες από 100 μονάδες βάσης ή μία ποσοστιαία μονάδα, με αφορμή την ιταλική κρίση, αλλά πραγματική αιτία την αδυναμία της Ελλάδας να ξεχωρίσει ως θετική εξαίρεση στη βαριά επενδυτική ατμόσφαιρα του ευρωπαϊκού Νότου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ