Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ
Όταν κάποιοι επενδυτές χάνουν λεφτά στο Χρηματιστήριο, η ζωή συνεχίζεται.
Όταν κάποιοι επενδυτές χάνουν μισό δισ. ευρώ μέσα σε 2 μέρες, ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ, τότε υπάρχει ένα μεγάλο χρηματιστηριακό σκάνδαλο.
ΑΝ τελικά αποδειχθεί ότι το Quintessential Capital Management ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ πίεσε τη μετοχή, γιατί είχε δίκιο στις αλλεπάλληλες αναλύσεις του, τότε υπάρχει ένα τεράστιο θεσμικό σκάνδαλο.
Οι θεσμοί της χρηματιστηριακής αγοράς, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά κύριο λόγο και η ΕΧΑΕ κατά δεύτερο, είναι υποχρεωμένες να διασφαλίζουν την αξιοπιστία των ενημερωτικών δελτίων και των λογιστικών καταστάσεων πάνω στις οποίες στηρίζονται όχι μόνον οι μικροεπενδυτές αλλά και οι επαγγελματίες της αγοράς
Ο τυφώνας Folli Follie παρέσυρε στο πέρασμά του πολλές «βαριές» μετοχές του Χρηματιστηρίου και μόλυνε με τον ιό της αναξιοπιστίας, τους μέχρι χθες ισχυρούς και εξωστρεφείς επιχειρηματικούς ομίλους που προσπαθούν απεγνωσμένα να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό.
Ένα μικρό fund, το QCM που διαχειρίζεται μόλις 50 εκατ. δολάρια, με 12 άτομα προσωπικό, στριμωγμένα σ’ ένα μικρό γραφείο της Λεωφόρου Μάντισον στη Νέα Υόρκη, κατάφερε -με μία έκθεσή του- να γκρεμίσει έναν επιχειρηματικό κολοσσό του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και να συγκλονίσει μια χρηματιστηριακή αγορά με κεφαλαιοποίηση άνω των 50 δισ. ευρώ.
Αν αποδειχθεί ότι υπάρχει πραγματικά πρόβλημα στον τρόπο και τις μεθόδους εποπτείας μιας εισηγμένης εταιρείας που πριν από έναν χρόνο άξιζε 2 δισ. ευρώ και σήμερα παλεύει στα 500 εκατ. ευρώ, είναι σίγουρο ότι θα επηρεαστούν αρνητικά πολλοί επιχειρηματικοί όμιλοι.
Ο φόβος που κυριαρχεί στη χρηματιστηριακή αγορά είναι προφανής:
Την ημέρα που το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πέρασε ανώδυνα από την παγίδα των stress tests, ξαφνικά το σύνολο της αγοράς έπεσε στις λάσπες των… greek statistics, αφού θα χρειαστεί να περάσουν πολλοί μήνες μέχρι να διαπιστωθεί αν ο Όμιλος Folli Follie χρησιμοποίησε αξιόπιστες μεθόδους αποτίμησης των δραστηριοτήτων του.
Υπάρχουν και άλλες εταιρείες με πολυσχιδή διεθνή παρουσία (π.χ. Intralot) που θα πρέπει να αμέσως να πείσουν για την απόλυτη ειλικρίνεια των ισολογισμών τους.
- Ποιες εταιρείες θα εκπροσωπήσουν τη δυναμική της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στο μεγάλο road show στην άλλη άκρη του Ατλαντικού που σχεδιάζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο;
- Πώς θα πείσουν τους διαχειριστές κεφαλαίων, οι διοικήσεις των ελληνικών εισηγμένων ότι τα οικονομικά στοιχεία που τους παρουσιάζουν είναι αξιόπιστα και πραγματικά, όταν αποδεικνύεται ότι με το πρώτο φύσημα ενός μικρού hedge fund ανατράπηκαν μέσα σε λίγες ώρες οι ισορροπίες στο χρηματιστηριακό ταμπλό;
Είναι προφανές ότι κάποιοι περίμεναν από καιρό αυτό το πλήγμα στην αξιοπιστία των οικονομικών στοιχείων και της εποπτείας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.
- Την περίοδο 2009-2010 η αναξιοπιστία των greek statistics κατέστρεψε την αγορά των κρατικών ομολόγων και οδήγησε στο τούνελ των μνημονίων.
- Μετά ήρθε η σειρά του τραπεζικού συστήματος με την καθολική αμφισβήτηση των ισολογισμών τους, το βουνό των κόκκινων δανείων και οι διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις, που σκότωσαν την επενδυτική εμπιστοσύνη. Όσοι τοποθέτησαν τα κεφάλαιά τους στο τραπεζικό μας σύστημα τα έχασαν όλα με την καταστροφική διαχείριση του 2015, που οδήγησε στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση στις ευτελιστικές τιμές των 0,2-0,3 ευρώ αναά μετοχή.
- Μόλις οι τράπεζες πήραν τη σφραγίδα αξιοπιστίας και κεφαλαιακής επάρκειας από τα stress tests του SSM, ήρθε το χτύπημα στους μηχανισμούς και τις μεθόδους ελέγχου και εποπτείας των οικονομικών στοιχείων που δημοσιεύουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι όπως η Folli Follie.
Συμπέρασμα: Με την υπόθεση Folli Follie ξαναμπήκε ο ιός της αμφισβήτησης μέσα στην ελληνική οικονομία.
Ακολουθώντας τη φύση τους, οι αγορές θα αναζητήσουν το επόμενο «θύμα», την επόμενη διοίκηση που ενδεχομένως προσπάθησε να εντυπωσιάσει τους επενδυτές με φουσκωμένα στοιχεία ή προσπάθησε να κρύψει τραπεζικούς λογαριασμούς σε μακρινές ασιατικές τράπεζες.
Οι αγορές απεχθάνονται τη σύγχυση και την ανασφάλεια. Η επενδυτική εμπιστοσύνη και η αγοραστική ψυχολογία στηρίζουν τις αξίες και δημιουργούν προσδοκίες για την επόμενη μέρα.
Την εποχή που η Ελληνική Δημοκρατία επιχειρεί την επιστροφή της στον θαυμαστό κόσμο των αγορών, τα χτυπήματα αναξιοπιστίας, είτε προέρχονται από το ανεπαρκές πολιτικό προσωπικό είτε από την ανικανότητα των θεσμικών της οργάνων, μόνο επιπλέον κόστος και ανασφάλεια για τους πολίτες συνεπάγονται…