Γράφει η «ξενοδόχος»

Πρόκειται για δύο από τις ευρωπαϊκές αγορές ακινήτων, ρουμανική και πολωνική, οι οποίες έχουν επιτύχει να καταστούν διεθνείς επενδυτικοί προορισμοί για μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Amazon, η Facebook και η Microsoft κι έχουν γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) προχώρησε στην αύξηση της συμμετοχής στην Globalworth, την εταιρεία με βασικό μέτοχο τον κ. Γιάννη Παπαλέκα, γνωστό στην Ελλάδα και ως …Mr. Nammos από το πασίγνωστο Nammos της Μυκόνου, όπου διατηρεί επίσης συμμετοχή.

H εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 2013, διαθέτει πλέον ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 2,5 δισ. ευρώ στις δύο βασικές αγορές όπου δραστηριοποιείται, την Πολωνία και τη Ρουμανία, και είναι εισηγμένη στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου με μία κεφαλαιοποίηση άνω του 1,7 δισ. ευρώ, προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους μισού δισ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις νέες της επενδύσεις σε ακίνητα. Από την πλευρά της, η EBRD επένδυσε επιπλέον κεφάλαια της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, σε συνέχεια της προηγούμενης επένδυσης που είχε πραγματοποιήσει πριν από δυόμιση χρόνια περίπου, στο τέλος του 2017, αυξάνοντας το ποσοστό της το 5,8%. Υπενθυμίζεται ότι το  2017 η EBRD είχε καταστεί μέτοχος με 4,4%, έχοντας επενδύσει 50 εκατ. ευρώ σε προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι Globalworth επικεντρώνεται πλέον σε πιο «πράσινα» κτίρια υψηλών προδιαγραφών, επενδύσεις τις οποίες στηρίζει και η ΕBRD, για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις αγορές όπου δραστηριοποιείται.

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019, η Globalworth έχει 31 ακίνητα, πιστοποιημένα με τις ανώτερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές, νούμερο που αντιστοιχεί σχεδόν στο 75% της αξίας του εμπορικού της χαρτοφυλακίου, ενώ βρίσκεται στη διαδικασία πιστοποίησης και ακόμη 19 ακίνητα. Από το σύνολο του χαρτοφυλακίου της αξίας, όπως προαναφέρθηκε 2,5 δισ. ευρώ, το 51% αντιστοιχεί σε ακίνητα στη Ρουμανία και το υπόλοιπο στην Πολωνία, όπου πλέον το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αφορά, μετά και την απόκτηση, μέσα στον Απρίλιο δύο επαγγελματικών κτιρίων στη Βαρσοβία, ύψους 170 εκατ. ευρώ,  500.000 τ.μ. εκμισθώσιμων χώρων γραφείων και χώρων μικτής χρήσης.

Στη χώρα μας, αν και δεν υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες γύρω από τις επενδυτικές κινήσεις του κ. Παπαλέκκα, φαίνεται ότι ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για τον τομέα της ψυχαγωγίας- τουρισμού: Πέραν του πασίγνωστου Nammos για το οποίο μάλιστα οι προσφορές που έχει δεχθεί ο ίδιος για την πώλησή του ανέρχονται σε κάποιες …δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, το όνομα του κ. Παπαλέκκα είχε ακουστεί και στην περίπτωση των Αστεριών Γλυφάδας, την αξιοποίηση των οποίων έχει αναλάβει τελικά η Grivalia Properties AEEAΠ, αγοράζοντας το 80% της εταιρείας Ναυσικά Α.Ε..

Η τελευταία έχει αναλάβει τη μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου των Αστεριών της Γλυφάδας, ιδιοκτησίας της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου, ενώ το υπόλοιπο 20% διατηρεί ο όμιλος Παπαθεοχάρη. Όπως είχε γίνει γνωστό μετά το deal της Grivalia, για την οποία, παρεπιπτόντως, από τις 20 Μαϊου παύει η διαπραγμάτευση των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνέχεια της συγχώνευσης με την Eurobank, o ιδρυτής της Globalworth είχε διαθέσει ως δάνειο ποσό 12,3 εκατ. ευρώ στη Ναυσικά Α.Ε., το οποίο ανέλαβε να αποπληρώσει η αγοράστρια Grivalia….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here