Η μετοχή της Coca Cola υπέστη ισχυρές πιέσεις χθες στη συνεδρίαση του Χ.Α (απώλειες στο 8%), ύστερα από την απόφαση της αμερικάνικης Coca Cola να διατηρήσει το πλειοψηφικό της μερίδιο στην αφρικανική εταιρεία εμφιάλωσης αναψυκτικών (Coca-Cola Beverages Africa -CCBA). Η εξέλιξη αυτή μπορεί από τη μια πλευρά, κατ ουσίαν, να έριξε τίτλους τέλους στα σενάρια του refranchise, από την άλλη όμως σημαντικοί αναλυτές των UBS, Deutsche Bank και HSBC συνεχίζουν να πιστεύουν πως ο ελληνικός όμιλος διατηρεί την ισχύ του και δίνουν σύσταση buy για την μετοχή τους.

Σύμφωνα με την UBS, στα τέλη του 2018 η CCH είχε 712 εκατ. ευρώ ρευστότητας και άντλησε στις 14 Μαΐου μέσω της έκδοσης ομολόγου 1,3 δισ. ευρώ από τα οποία τα 237 εκατ. ευρώ οδηγήθηκαν στην αποπληρωμή χρέους. Αυτό κατά την UBS ήταν ένα σημάδι ότι η ελληνική εταιρεία ήταν κοντά στην αγορά της CCBA. Όπως εκτιμά, η CCH μπορούσε να έχει πάνω από 2 δισ. ευρώ κεφάλαια να διαθέσει. Τώρα που δεν απέκτησε την CCBA η UBS εκτιμά πως η εταιρεία θα προχωρήσει σε άλλες εξαγορές τις οποίες εξετάζει.

Σύμφωνα με την UBS το επενδυτικό story της Coca Cola ΗΒC παραμένει ισχυρό και έτσι δίνει σύσταση Buy για τη μετοχή της. . Όπως σημειώνει, ο ελληνικός όμιλος μπορεί να σημειώσει πολύ καλή οργανική ανάπτυξη και έσοδα. Για το β’ τρίμηνο αναμένει ότι η οργανική ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 4,8% με ώθηση από την περίοδο του Πάσχα.

Και η Deutsche Bank από την πλευρά της παραμένει θετική για την Coca Cola HBC και δίνει σύσταση Buy για τη μετοχή της. Όπως τονίζει, οι πιέσεις που ασκήθηκαν στη μετοχή της χθες ήταν υπερβολικές κατά την άποψή της και οι λόγοι είναι οι εξής: α) η ελκυστικότητα του επενδυτικού story της εταιρείας εν αναμονή και της Capital Markets Day τον Ιούνιο όπου η διοίκηση θα παρουσιάσει τα σχέδιά της, β) μια συμφωνία για την CCBA φαινόταν απίθανη για τους επόμενους 6-12 μήνες έτσι και αλλιώς, δεδομένης της πρόσφατης ανακοίνωσης διανομής ειδικού μερίσματος, (3) τα νέα δεν αποκλείουν το refranchising της CCBA από τον ελληνικό όμιλο κάποια στιγμή στο μέλλον (είναι και παραμένει δεσμευμένη σε ένα μοντέλο franchise). Όπως τονίζει η γερμανική τράπεζα, “πιστεύουμε ότι η αντίδραση της μετοχής της χθες στο ταμπλό ήταν υπερβολική και αυτή η διόρθωση αποτελεί πλέον αγοραστική ευκαιρία”.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here