Το ΔΝΤ αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, σημαίνοντας “καμπανάκι” για τον ρυθμό ανάπτυξης, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης που παρατηρεί σε αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Ινδία.

Το Ταμείο, το οποίο τον Οκτώβριο προέβλεπε παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης 3% για το 2019 και 3,4% για το 2020, πλέον αναθεωρεί τις προβλέψεις αυτές σε 2,9% και 3,3% αντίστοιχα, ενώ για το 2021 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,4%.

Πάρα ταύτα, το Ταμείο επισημαίνει ότι είναι η πρώτη φορά έπειτα από μία τριετία που η παγκόσμια οικονομία επιταχύνει, γεγονός που αντικατοπτρίζει εν μέρει βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων σε αρκετές αναδυόμενες οικονομίες σε Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή, αναδυόμενη και αναπτυσσόμενη Ευρώπη.

Ωστόσο με τις προβλέψεις για επιβράδυνση σε Κίνα και ΗΠΑ,το ΔΝΤ δεν αποκλείει πιο ήπιους ρυθμούς παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. Επικαλείται, μάλιστα, την αβεβαιότητα λόγω των δασμών και τις αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρηματικές επενδύσεις ως τον μεγαλύτερο παράγοντα που περιορίζει την ανάπτυξη.

Ζητεί αποκλιμάκωση των εντάσεων

Το ΔΝΤ καλεί τις χώρες να αναλάβουν δράση για την αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων, την ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας και τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι υποβαθμίσεις αντικατοπτρίζουν την επαναξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών για ορισμένες από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες και κυρίως της Ινδίας, όπου η εσωτερική ζήτηση έχει επιβραδυνθεί πολύ περισσότερο του αναμενομένου, εξαιτίας της πιστωτικής συρρίκνωσης.

Το ΔΝΤ αναβάθμισε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Κίνας το 2020 κατά 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας στο 6%, λόγω της εμπορικής «ανακωχής» με την Ουάσιγκτον. Για την αμερικανική οικονομία προβλέπει επιβράδυνση στο 2% φέτος και στο 1,7% το 2021 από 2,3% του 2019, «ψαλιδίζοντας» 0,1% τις προβλέψεις έναντι του Οκτωβρίου.

Το Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω(0,1%) και τις προβλέψεις για την Ευρωζώνη, αναμένοντας ρυθμούς 1,3% το 2020 από 1,2% του 2019 και 1,4% το 2021. Παράλληλα, διατηρεί αμετάβλητες τις προβλέψεις για Γαλλία και Ιταλία, όπου αναμένει ανάπτυξη με ρυθμούς 1,1% φέτος και 1,4% για το 2021, από 0,5% του 2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here