Σημαντικό μερίδιο στην προμήθεια της ελληνικής αγοράς, έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου, φαίνεται πως κερδίζει φέτος το υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG, κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους. Αυτό πιστοποιούν τα στοιχεία που προέρχονται από την S&P Global Platts Analytics, δείχνοντας πως κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, η Ελλάδα εισήγαγε συνολικά 1,9 δισ. κυβικά μέτρα LNG, μέγεθος σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο περσινό.
Αν συνεχιστεί η ίδια τάση και κατά το δεύτερο εξάμηνο, η ελληνική αγορά φυσικού αερίου θα φτάσει σε μέγεθος τα 2,8 δισ. κυβικά μέτρα.
Μάλιστα, σχεδόν το 50% της ποσότητας του εισαγόμενου LNG προήλθε από τις ΗΠΑ, μέσω θαλάσσιων φορτίων.
Συνολικά, οι αμερικανικές προμήθειες φυσικού αερίου υπερτετραπλασιάστηκαν φέτος, αγγίζοντας το 1 δισ. κυβικά μέτρα, ως αποτέλεσμα του ότι το κόστος είναι πολύ πιο ανταγωνιστικό, συγκριτικά με το ρωσικό αέριο, καθώς σημειώνεται γενικότερη πτώση της τιμής του LNG στην διεθνή αγορά.
Εκτός από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, κατά το φετινό πρώτο μισό του έτους, σημαντικά αυξημένη ήταν και η εισαγωγή φορτίων LNG από το Κατάρ, ενώ σταθερές ήταν οι εισαγωγές από την Αλγερία και την Νιγηρία.
Διατηρείται η πτωτική τάση που ξεκίνησε πέρυσι
Η άνοδος των εισαγωγών αμερικανικού LNG έχει μεταφραστεί σε μείωση των εισαγωγών ρωσικού αερίου μέσω των σχετικών αγωγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gazprom, οι πωλήσεις ρωσικού αερίου στην Ελλάδα κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 7% αγγίζοντας τα 690 εκατ. κυβικά μέτρα. Πρόκειται για διατήρηση της πτωτικής τάσης, η οποία ξεκίνησε πέρσι, όταν σημειώθηκε κάμψη των συνολικών εισαγωγών ρωσικού αερίου κατά 27% σε 2,4 δισ. κυβικών μέτρων, από 3,3 δις κυβικών μέτρων το 2018.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει, μέσω της ΔΕΠΑ, σύμβαση εισαγωγής ρωσικού αερίου με την Gazprom, η οποία λήγει το 2026.
Παράλληλα, ο ρωσικός κολοσσός υπέγραψε μόλις τον φετινό Ιούνιο μια ακόμα μακροχρόνια σύμβασης προμήθειας αερίου με τον όμιλο Μυτιληναίος. Η συμφωνία αυτή προβλέπει την εισαγωγή ρωσικού αερίου μέχρι το 2030. Ο όμιλος Μυτιληναίου ξεκίνησε να εισάγει ρωσικό αέριο το 2017 και πέρσι εισήγαγε συνολικά 600 εκατ. κυβικά μέτρα, ενώ πρωτοστατεί και στις εισαγωγές αμερικανικού LNG.
Θα διατηρηθεί η τάση;
Μπορεί η εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό αέριο να μειώνεται σταθερά ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι πιθανή μια μόνιμη ανατροπή εις βάρος του αερίου που εισάγεται μέσω αγωγών. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Platts Analytics, η τάση αυτή μπορεί να διαφοροποιηθεί κατά το δεύτερο μισό του 2020, καθώς στα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί με τις εταιρείες διαχείρισης των αγωγών, υπάρχουν προβλέψεις για ελάχιστες ποσότητες εισαγωγής. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα. Επιπλέον, κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, το αέριο μέσω αγωγών αναμένεται να μεγαλώσει το μερίδιο του στην ελληνική αγορά, καθώς θα ενεργοποιηθούν οι σχετικές συμφωνίες προμήθειας αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω του αγωγού TAP.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019, το μέγεθος της ελληνικής αγοράς ήταν περίπου 5 δισ. κυβικά μέτρα. Ωστόσο, σε λίγα χρόνια, η ποσότητα αυτή προβλέπεται να αυξηθεί σε περίπου 7 δισ. κυβικά μέτρα, καθώς θα ξεκινήσει η εφαρμογή της απολιγνιτοποίησης της χώρας.