Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Σε “παράπλευρη απώλεια” του deal εξαγοράς της XL Group (αξίας 15,3 δισ. διολ.) κινδυνεύει να αναδειχθεί η πιστοληπτική αξιολόγηση της ΑΧΑ:  Fitch και S&P ανακοίνωσαν ότι έθεσαν υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση την πιστοληπτική ικανότητα του γαλλικού ασφαλιστικού κολοσσού, επικαλούμενες τις δυνητικές επιπτώσεις της συναλλαγής στη σχεδιαζόμενη απόσχιση (spinoff) των βραχιόνων ασφαλειών ζωής και διαχείρισης ενεργητικού της ΑΧΑ στις ΗΠΑ. Στην παρούσα φάση ο γαλλικός όμιλος αξιολογείται με ΑΑ- από την S&P και με A από την Fitch.

Υπενθυμίζεται ότι περιγράφοντας τον τρόπο χρηματοδότησης της εξαγοράς της XL Group, η AXA ανέφερε ότι 6 δισ. ευρώ (7,4 δισ. δολ.)  θα προέρχονταν από τα έσοδα της αρχικής δημόσιας εγγραφής των δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκε το 2017. Τόσο η Fitch όσο και η S&P επισήμαναν τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η κίνηση και πώς μπορούν να επηρεάσουν την επιτυχία του deal της ΧL.

Η αρχική δημόσια εγγραφή προγραμματίζεται για το β’ τρίμηνο του έτους: Η ΑΧΑ προγραμματίζει να διαθέσει 20-35% των δραστηριότητων της στις ΗΠΑ μέσω της εισαγωγής στο χρηματιστήριο, κάτι που αποτελεί το πρώτο βήμα στον σχεδιασμο του ομίλου για πλήρη απεμπλοκή από τους εν λόγω κλάδους (ασφάλειες ζωής και διαχείριση ενεργητικού στις ΗΠΑ)  τα επόμενα χρόνια.

“Το κατά πόσο η ΑΧΑ θα επωφεληθεί από την πώληση των δραστηριοτήτων διαχείρισης ενεργητικού και ασφαλειών ζωής στις ΗΠΑ θα εξαρτηθεί από την χρηματιστηριακή αποτίμησή τους και τις διακυμάνσεις των κεφαλαιαγορών”, ανέφερε η S&P.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Fitch που υπογράμμισε τους κινδύνους εκτέλεσης που συνοδεύουν την αρχική δημόσια εγγραφή των δραστηριοτήτων της ΑΧΑ στις ΗΠΑ, οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά το πιστωτικό προφίλ του ομίλου σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη εξαγορά της XL. “H Fitch θεωρεί ότι η εξαγορά είναι θετική για τον κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων της ΑΧΑ. Παρότι όμως η XL αναμένεται να έχει σημαντική συνεισφορά στην κερδοφορία της ΑΧΑ,  τα προσδοκώμενα κέρδη χαρακτηρίζονται από υψηλή μεταβλητότητα με δεδομένο το μείγμα δραστηριοτήτων της XL, όπως κατέστη σαφές και από τις καθαρές ζημίες των 560 εκατ. δολ. που ανακοίνωσε η XL το 2017”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here