Οι «Αδελφές του Ελέους», ένα fund που εκπροσωπεί 9.000 καλόγριες, ασκούν πιέσεις στη μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, την BlackRock, που διαχειρίζεται πλούτο αξίας 7 τρισ. δολαρίων.

Ζητούμενο είναι να χρησιμοποιήσει ο επενδυτικός κολοσσός την επιρροή του στις επιχειρήσεις προκειμένου να τις πείσει να επισπεύσουν τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων.

Την είδηση αναφέρει ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, σύμφωνα με την οποία ένας άλλος επενδυτικός κολοσσός, η Glodman Sachs, γίνεται η πρώτη στον κόσμο επενδυτική τράπεζα που διακόπτει κάθε χρηματοδότηση εξορύξεων πετρελαίου στην Αρκτική. Καθιστά, έτσι, σαφές πως η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται σε όλο και πιο καθοριστικό παράγοντα που συνδιαμορφώνει επενδυτικές επιλογές και αλλάζει σταδιακά το τοπίο της χρηματοδότησης.

Οι καλόγριες ασκούν πιέσεις μέσω του fund Mercy Investment Services, ή «Επενδυτικές Υπηρεσίες του Ελέους» όπως αποδίδεται στα ελληνικά, που συντάσσεται πλέον με άλλους  επενδυτικούς φορείς στο κίνημα υπέρ των βιώσιμων επενδύσεων. Ασκούν μάλιστα κριτική στην BlackRock επισημαίνοντας ότι στη διάρκεια του έτους στήριξε μόλις έξι από τα 52 ψηφίσματα που αφορούσαν την κλιματική αλλαγή και συζητήθηκαν στις συνεδριάσεις των μετόχων. Μεταξύ άλλων, αφορούσαν το αίτημα για μεγαλύτερη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις εκπομπές καυσαερίων και το αίτημα να υιοθετήσει η εταιρεία συγκεκριμένους στόχους για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here