Παρέσυρε το ΧΑ σήμερα η ΔΕΗ με τη μεγάλη και αιφνιδιαστική αύξηση κεφαλαίου, που δεν μπόρεσαν να χωνέψουν εύκολα ούτε οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές, αλλά ούτε και οι μη έχοντες. Όσοι δεν έχουν δηλαδή τη ρευστότητα για να συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου.

Είναι ασφαλώς, η τρίτη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου φέτος από ένα blue chip της ελληνικής αγοράς, με την οποία οι ελληνικές εταιρίες έχουν αντλήσει πάνω από 3,25 δις ευρώ συνολικά!

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε 1,38 δις ευρώ, η Alpha Bank 800 εκ. ευρώ και τώρα η ΔΕΗ θα αντλήσει 750 εκ. ευρώ. Στο μεσοδιάστημα, η Ελλάκτωρ άντλησε 120,5 εκ. ευρώ, η Aegean 60 εκ. ευρώ και η Premia Properties, 75 εκ. ευρώ. Ούτε αυτές είναι μικρές αυξήσεις κεφαλαίου…

Είναι τελικά σωρευτικά οι αυξήσεις κεφαλαίου που γονάτισαν το ΧΑ κι όχι οι εκτιμήσεις ότι οι αγορές θα πέσουν και δεν θα υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην πτώση. (Το ΧΑ δεν συμμετείχε σε κανέναν ανοδικό κύκλο εδώ και 12 χρόνια).

Δεν είναι τυχαίο ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έφθασε να χάνει 5% και μόλις η εταιρία διέψευσε κατηγορηματικά τη φήμη για αύξηση κεφαλαίου, η μετοχή μάζεψε τις απώλειες κι ανέπνευσε.

Τα παραπάνω αποδεικνύονται κυρίως από τη συμπεριφορά στη μετοχή της ΔΕΗ στην οποία πραγματοποιήθηκαν 29 εκ. ευρώ συναλλαγών, σε σύνολο 98,4 εκ. ευρώ τζίρου για όλη την αγορά, συμπεριλαμβανομένων των προσυμφωνημένων συναλλαγών… Το 30% του τζίρου έγινε στη μετοχή της ΔΕΗ.

Η μετοχή της ταλαιπωρήθηκε έντονα και έκλεισε με πτώση 11,53% στα 7,98 ευρώ. Στο χαμηλό της ημέρας έφθασε μέχρι τα 7,80 ευρώ…

Αυτά καθώς έγινε η υπόθεση εργασίας, πως η τιμή της νέας μετοχής θα είναι κάπου στα 6,5 ευρώ. Αυτή η υπόθεση γίνεται με το ζητούμενο κεφάλαιο των 750 εκ. ευρώ, να διαιρείται με συγκεκριμένο αριθμό  νέων μετοχών ο οποίος αφήνει το δημόσιο (αν δεν συμμετέχει καθόλου στην αύξηση κεφαλαίου) με ποσοστό 34%.

Βεβαίως το ζήτημα της τιμής, θα κριθεί, όταν θα ανοίξουν τα βιβλία στο εξωτερικό όπου η ρευστότητα ρέει άφθονη και τα μεγάλα funds θα κληθούν να αποτιμήσουν ένα ρεαλιστικό επενδυτικό στόρυ σε μία εταιρία με αξία κι όχι μία φαντασίωση. Ούτε είναι γνωστό αν θα έχει κάποια συμμετοχή το δημόσιο στην αύξηση.

Οι επενδυτές θα αποτιμήσουν επίσης ότι όμιλος MIRA επένδυσε πάνω από 2,1 δις ευρώ για να πάρει το μισό μερίδιο του ΔΕΔΔΗΕ. Το άλλο μισό υπενθυμίζεται, έχει η ΔΕΗ. Η τιμή θα καθοριστεί από το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Με αυτά, ο Γενικός δείκτης έκλεισε σήμερα με απώλειες 1,54% στις 873,10 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 98,4 εκ. ευρώ και ο όγκος στα 36,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,9 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,65%, στις 2.107,40 μονάδες, ενώ στο -0,10% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.455,97 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,96% στις 549,13 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης είχε πτωτική εβδομάδα και έκλεισε με απώλειες 4,3%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 4,51%.

Νίκος Κωτσικόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here