Η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση για να εκπονήσει ένα νέο σχέδιο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το υπόλοιπο 60% των κόκκινων δανείων που εκτιμάται ότι θα αφήσει πίσω του ο «Ηρακλής».
- «Ο “Ηρακλής” είναι ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά μικρό βήμα», είπε από το βήμα του 4ου Thessaloniki Summit ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος , Γιάννης Στουρνάρας.
- «Την Πέμπτη (14/11) -μετά από πολλές ημέρες διαβουλεύσεων με τον υπουργό Οικονομικών- καταλήξαμε σε μια στρατηγική για τις τράπεζες. Καταρχήν υπάρχει σημαντική βελτίωση. Οι τράπεζες μείωσαν τα κόκκινα δάνεια κατά 30 δισ. από το σημείο κορύφωσής τους. Οι Τράπεζες στην Ελλάδα «μολύνθηκαν» από το υψηλό δημόσιο χρέος. Αν θέλουμε το 2021-2022 να πλησιάσουμε το ποσοστό της ΕΕ. στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο «Ηρακλής» δεν αρκεί. Είναι ένα θετικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ένα μικρό βήμα»
Με τον «Ηρακλή», εξήγησε, καλύπτεται περίπου ένα 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μένει ένα 60%, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με άλλους τρόπους.
- «Άπαξ και ο νόμος περάσει και οι τράπεζες αρχίσουν και τον χρησιμοποιούν, θα είναι η στιγμή να πάρουν μπροστά τα εναλλακτικά σχέδια για το υπόλοιπο 60%. Η ΤτΕ έχει καταθέσει ένα τέτοιο σχέδιο, αυτό το σχέδιο θα είναι το επόμενο βήμα, σε συνεννόηση βέβαια με τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να ληφθούν όλες οι πρόνοιες (…) και πάλι όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται να βελτιώσουμε το οικοσύστημα, χρειάζεται ενοποίηση των κανόνων φερεγγυότητας. Τους επόμενους μήνες το υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει πρωτοβουλία ενοποίησης όλων των κανόνων φερεγγυότητας» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.
Σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες σήμερα έχουν κεφάλαια κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και δεν είναι άμεσο το πρόβλημα των κεφαλαίων τους.
- «Αν οι τράπεζες λύσουν το θέμα των NPLs και της αναβαλλόμενης φορολογίας, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι θα έρχονται επενδύσεις στις ελληνικές τράπεζες, γιατί (οι επενδυτές) θα τις βλέπουν πλέον ως μεγάλη επενδυτική ευκαιρία. Καλός ο Ηρακλής, αλλά χρειάζεται να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπάνω για να αντιμετωπίσουμε και το θέμα της αναβαλλόμενης φορολογίας» υπογράμμισε και κάλεσε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις των δανείων για τις επιχειρήσεις που μπορούν να είναι βιώσιμες.
Πρόσθεσε πως ό,τι βγαίνει σήμερα από τις ελληνικές τράπεζες πηγαίνει σε προβλέψεις και δεν υπάρχει κάτι που να δημιουργεί κεφάλαιο, άρα αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει. Κατά τον κ. Στουρνάρα, τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών προ προβλέψεων είναι συγκρίσιμα, αν όχι καλύτερα σε σχέση με εκείνα των τραπεζών της υπόλοιπης Ευρώπης και το ίδιο ισχύει και για το κόστος.
Σχολιάζοντας τέλος, το θέμα της εγγύησης του κινδύνου των καταθέσεων, σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά διεκδικούσε risk share και η απάντηση που ελάμβανε ήταν «risk reduction first», αλλά ακόμη και η Γερμανία, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, επιτέλους κατάλαβε και αποδέχεται την εξασφάλιση -«reassurance»- των καταθέσεων, ζητώντας όμως ανταλλάγματα:
- μείωση του ρίσκου, οι τράπεζες που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους ομόλογα να μην παίρνουν zero risk weight, το solvency να είναι ενιαίο σε όλη την Ευρώπη. Όπως είπε, αν αυτά υιοθετηθούν, θα δημιουργηθούν προβλήματα, για αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει μέτρα.