Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, όμως δεν υπάρχει ανάγκη για μια μεγάλη κίνηση και η τράπεζα θα πρέπει αντίθετα να ακολουθήσει μια συνετή, προσεκτική προσέγγιση για την ομαλοποίηση της πολιτικής της, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με το Reuters, τα σχόλια του κ. Στουρνάρα είναι από τα πρώτα που αντιστέκονται στην τάση που «βλέπει» μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, με τις αγορές να είναι πλέον μοιρασμένες μεταξύ μιας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης και κατά 75 μονάδες στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Σεπτεμβρίου, μετά τα hawkish σχόλια αξιωματούχων.

  • «Δεν χρειάζεται να γίνουν πολύ μεγάλα βήματα», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε συνέδριο.
  • «Η σταδιακή ομαλοποίηση θα είναι η κατάλληλη» προσέγγιση.

Ανέφερε ακόμα ότι κατά την εκτίμησή του, το ουδέτερο επιτόκιο, όπου η ΕΚΤ ούτε θα ενθαρρύνει αλλά ούτε θα επιβραδύνει την ανάπτυξη, ήταν μεταξύ 0,5% και 1,5% και επομένως το επιτόκιο καταθέσεων, τώρα στο μηδέν, δεν είναι πολύ μακριά.

Η πλειοψηφία των λοιπών αξιωματούχων της ΕΚΤ βάζουν ωστόσο το ουδέτερο επιτόκιο κάπως υψηλότερα, με τις εκτιμήσεις να επικεντρώνονται γύρω στο 1,5%.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Γιάννης Στουρνάρας προέβλεψε επίσης ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί φέτος και στη συνέχεια θα υποχωρήσει το 2023, πριν προχωρήσει προς τον στόχο του 2% της ΕΚΤ το επόμενο έτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here