Η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προσφέρει αποτελεσματική λύση, δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, ωστόσο τόνισε ότι αν η κυβέρνηση αποφασίσει να υιοθετήσει το πρόγραμμα εγγύησης στοιχείων ενεργητικού (APS), «εμείς θα το υποστηρίξουμε, καθώς αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
- «Το ιδεώδες θα ήταν να αξιολογηθούν και τα δύο προγράμματα και να παρουσιαστούν στις τράπεζες και τυχόν άλλες επιλογές, αρκεί να είναι συμβατές με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και τις εποπτικές κατευθυντήριες γραμμές», πρόσθεσε μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Tackling NPLs within the Greek Banking System» που οργάνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε συνεργασία με την PwC στη Φρανκφούρτη.
Περιγράφοντας την πρόταση της ΤτΕ, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι προβλέπει μεταβίβαση σημαντικού μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) μαζί με μέρος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTCs), που είναι εγγεγραμμένο στους ισολογισμούς των τραπεζών, σε Εταιρείες Ειδικού Σκοπού (NPL&DTC carve-out). Όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη πρόταση αντιμετωπίζει με συστηματικό τρόπο δύο πολύ σημαντικά προβλήματα ταυτόχρονα: τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.
Υπέρ της δυνατότητας ύπαρξης πολλών λύσεων για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών τάχθηκαν και οι Έλληνες τραπεζίτες στην εκδήλωση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών στη Φρανκφούρτη. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ν. Καραμούζης χαρακτήρισε τα πλάνα που παράλληλα προετοιμάζουν υπ. Οικονομικών και ΤτΕ καλοδεχούμενα.
Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε ότι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δήλωσε, πάντως, πως είναι θετικό ότι η συρρίκνωση της πιστωτικής επέκτασης, σε ετήσια βάση, που χαρακτήρισε την ελληνική κρίση, φαίνεται να έχει αμβλυνθεί, ιδίως όσον αφορά τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.