Την πρόοδο που συνελέστηκε στην οικονομία από την αρχή της κρίσης, αλλά εμμένοντας στην πρόταση για προληπτική γραμμή ρευστότητας, σχολίασε από το Delfi Forum ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας.
Αναγνώρισε ότι έγινε τεράστια πρόοδος στην οικονομία από την αρχή της κρίσης, πιθανά η μεγαλύτερη από κάθε άλλη χώρα του ΟΟΣΑ και αποτέλεσμα η οικονομία έγινε περισσότερο εξωστρεφείς.
Τόνισε ότι η απώλεια του 25% του ΑΕΠ είχε ως αποτέλεσμα μεγάλη αύξηση της ανεργίας, το brain drain αλλά και τη συγκέντρωση μεγάλου μεγέθους κόκκινων δανείων. Παράλληλα τόνισε ότι το νούμερο ένα θέμα είναι το χρέος. Πρέπει το συντομότερο δυνατό και όσο πιο καθαρά το Eurogroup να προχωρήσει ώστε το χρέος να γίνει βιώσιμο. «Χωρίς αυτό δεν πάμε πουθενά», τόνισε.
“Δεν πρέπει να υπαναχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις, ούτε βραχυπρόθεσμα, ούτε μακροπρόθεσμα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο πολιτικό σύστημα να γυρίσει σε πρακτικές του παρελθόντος”. τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας.
“Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τοξική πολιτική σκηνή, αλλά συναίνεση γιατί τώρα είμαστε στην αρχή του δρόμου. Απαιτούνται επενδύσεις γιατί υπάρχει τεράστιο κενό. Χρειάζεται να σταματήσει η κρατική παρέμβαση σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες αλλά και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων με ταυτόχρονη αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας” ο διοικητής της ΤτΕ.
Παράλληλα επέμεινε στην πρόταση για προληπτική γραμμή ρευστότητας, καθώς όπως είπε αυτό το μέτρο αυτό θα μειώσει το κόστος δανεισμού και θα διατηρήσει το waiver για τις ελληνικές τράπεζες.
Αναφερόμενος στον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% έως το 2022, είπε πως “θα ήταν καλύτερο να κάνουμε μία ανταλλαγή. Να μειώσουμε τον στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί να τον καλύψουμε με περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις”.
Την αγανάκτησή του για την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis εξέφρασε ο Γ. Στουρνάρας καταγγέλλοντας πως είναι “όλα ψέματα τριών άγνωστων μαρτύρων, λυπάμαι για τη χώρα”.