Η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε για τέταρτο μήνα τον Μάιο, και με ταχύτερο ρυθμό, εξαιτίας του εμπορικού πόλεμου ΗΠΑ-Κίνας, της μείωση της ζήτησης για αυτοκίνητα, του Brexit και της γενικότερης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα, Δευτέρα.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Markit για την ευρωζώνη, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, διαμορφώθηκε τον Μάιο στις 47,7 μονάδες, επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση, αλλά χαμηλότερα από τις 47,9 μονάδες του Απριλίου και οριακά πάνω από το χαμηλό εξαετίας του Μαρτίου.

Ο δείκτης που μετρά τις αλλαγές στην παραγωγή επίσης διατηρήθηκε κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση και διαμορφώθηκε στις 48,9 μονάδες.

Τον Απρίλιο είχε διαμορφωθεί στις 48 μονάδες.

Σε μια ένδειξη ότι δεν αναμένεται άμεσα ανάκαμψη, ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες παρέμεινε κάτω από το όριο των 50 μονάδων για όγδοο μήνα -αν και σημείωσε άνοδο στις 46,6 από τις 45,8 μονάδες του Απριλίου.

Τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι η οικονομία του μπλοκ υφίσταται πιέσεις και πιθανόν να απασχολήσουν τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που έχουν ήδη κάνει λόγο για παροχή περαιτέρω στήριξης στην οικονομία.

Σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters την περασμένη εβδομάδα, οι πιθανότητες να αυξηθούν τα επιτόκια πριν το 2021 είναι μικρές.

Σύμφωνα με την έκθεση που ανακοινώθηκε χθες, η αγορά πρώτων υλών μειώθηκε, ο αριθμός των εργαζομένων υποχώρησε για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια ενώ περιορίστηκε και το ανεκτέλεστο εργασιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here