“Έσπασε το φράγμα” του 1% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Νέο ιστορικό χαμηλό αγγίζει το yield, φτάνοντας στο 0,992%. Καθοδικά και η απόδοση του 5ετούς τίτλου, που διαμορφώνεται στο 0,34%.

Νέο ιστορικό χαμηλό για το ελληνικό κόστος δανεισμού. Η απόδοση του 10ετούς για πρώτη φορά κάτω από το 1%, αγγίζοντας το 0,992%, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η απόδοση του 5ετούς -με πτώση κατά 1,2 μονάδες βάσης, φτάνει στο 0,34%, ενώ μεγαλύτερη κίνηση εμφανίζει η απόδοση του 7ετούς, που διολισθαίνει 5,5 μονάδες βάσης, στο 0,72%.

Υπενθυμίζουμε ότι στο τέλος του περασμένου μήνα η Ελλάδα είχε καταφέρει ν’ αντλήσει €2,5 δις -με προσφορές που άγγιξαν τα 19 δισ. ευρώ – επαληθεύοντας την εδραίωση της εμπιστοσύνης πλέον των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η επιτυχής έκδοση του νέου 15ετούς ομολόγου είχει επίσης και συμβολική αξία, καθώς οι επενδυτές εμπράκτως απεδέχθησαν ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί τις δανειακές τους υποχρεώσεις και μετά το 2033, που αποτελεί το απώτατο χρονικό όριο βιωσιμότητας του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο καιρό πριν η HSBC τόνιζε πως οι επενδυτές πλέον νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια καθώς λόγο της διατήρησης των πλεονασμάτων της τάξης του 4% του ΑΕΠ και της ικανότητα ςαναχρηματοδότησης σε βιώσιμα επίπεδα προσφέρει, γεγονός που “αντικατοπτρίστηκε” και από την ζήτηση στην πρόσφατη έκδοση του 15ετους τίτλου.

Ευνοούνται τα Ελληνικά ομόλογα έναντι των Ιταλικών

Η εκτίμηση της βρετανικής τράπεζας είναι ότι η επόμενη έκδοση θα είναι με 10ετες τίτλο για να χρηματοδοτηθεί μια πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ. Σύμφωνα με την πρόβλεψή της, οι λήξεις στην ζώνη των 8-15 ετών έχουν περισσότερη αξία έναντι των αντίστοιχων ιταλικών, ενώ παρατηρεί ότι η σχέση κινδύνου/ανταμοιβής ευνοεί τα ελληνικά ομόλογα έναντι των εκδόσεων της Ρώμης σε όλη την κλίμακα αν το κριτήριο είναι η μεταβλητότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here