Χωρίς βοήθεια από τα “ξαδέλφια” τους Αμερικανούς, χωρίς διάθεση για στενότερη συνεργασία με τους “φυσικούς συμμάχους” τους, τους Ευρωπαίους, αργά αλλά σταθερά, η Μεγάλη Βρετανία οδεύει προς μια νέα δημοσιονομική κρίση.

Η απόδοση του δεκαετούς βρετανικού ομολόγου έφτασε στο 4,82%, το υψηλότερο από το 2008. Και η απόδοση του 30ετούς ανέβηκε στο 5,383% στις 8 Ιανουαρίου, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 27 χρόνια.

Η προσφορά δημόσιου χρέους ενισχύθηκε μετά τον έγκριση του προϋπολογισμού στις 30 Οκτωβρίου, οπότε η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς όρισε αυξήσεις δανεισμού αλλά και φόρων με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης.

Για την ακρίβεια, ο συνολικός δανεισμός κατά το παρόν δημοσιονομικό έτος θα φθάσει τα 297 δισ. στερλίνες, με αύξηση κατά 142 δισ.€ λόγω των πολιτικών της Ριβς. Σε ποσοστά ο κρατικός δανεισμός θα φτάσει το 4,5% του ΑΕΠ, οδηγώντας τον συνολικό όγκο του δημόσιου χρέους κοντά στο 100% του ΑΕΠ.

Και μόνο το ένα τρίτο του δανεισμού πρόκειται να καλύψει δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες έχουν το πλεονέκτημα να τονώνουν την ανάπτυξη. Ως εδώ δεν πρόκειται για βρετανική ιδιαιτερότητα.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γαλλία αναμένεται να καταγράψουν ελλείμματα ανάλογα ή μεγαλύτερη από του Ηνωμένου Βασιλείου.

Για τις ΗΠΑ, οι αναλυτές αναμένουν ότι το έλλειμμα θα αγγίξει το 7% του ΑΕΠ.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της γαλλικής κυβέρνησης προβλέπεται να κινηθεί μεταξύ 5% και 5,5% του ΑΕΠ.Ως αποτέλεσμα, η απόδοση των δεκαετών ομολόγων των ΗΠΑ αυξήθηκε μετά τις προεδρικές εκλογές στο 4,7% (ήτοι σχεδόν στα βρετανικά επίπεδα) από 3,6% τον Σεπτέμβριο πριν από τις προεδρικές εκλογές καθώς άπαντες αναμένουν αύξηση του δανεισμού από τον Τραμπ, ώστε να στηριχθούν οι φοροαπαλλαγές που έχει κατά νου.

Η στάση των επενδυτών θα καθορισθεί και από τις εκτιμήσεις για το ύψος του πληθωρισμού.

Στη Βρετανία αυτός είχε επιβραδυνθεί στο στόχο του 2% τον Μάιο και τον Ιούνιο του περασμένου έτους, αλλά αυξήθηκε στο 2,6% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο.

Όλα αυτά, χωρίς να συνυπολογισθούν τυχόν εξωγενείς πιέσεις λ.χ. μια νέα άνοδος των τιμών της ενέργειας λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Σημειώνεται ότι το ένα τέταρτο των βρετανικών ομολόγων σε κυκλοφορία είναι συνδεδεμένο με τον πληθωρισμό, ποσοστό υψηλότερο οποιασδήποτε άλλης ανεπτυγμένης χώρας και διπλάσιο λ.χ. του αντίστοιχου ιταλικού (12%).