Η Βρετανία αντιμετωπίζει το χειρότερο πληθωριστικό σοκ από όλες τις μεγάλες προηγμένες οικονομίες τα επόμενα δύο χρόνια, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη καταγράφοντας  ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι περίπου 1% χαμηλότερη τόσο το 2022 όσο και το 2023 από ό,τι προέβλεπε τον Ιανουάριο.

Απέδωσε την υποβάθμιση στην κρίση κόστους ζωής και την επιβράδυνση των επενδύσεων καθώς τα επιτόκια αυξάνονται για να αντιμετωπίσουν την εκτόξευση των τιμών καταναλωτή.

Η ανάπτυξη μειώνεται κατά 1 ποσοστιαία μονάδα φέτος στο 3,7% και κατά 1,1 μονάδα το επόμενο έτος στο 1,2%.

Αν εξαιρέσουμε την πανδημία, αυτό θα ήταν το χειρότερο έτος ανάπτυξης από την ύφεση του 2009.

Κανένα άλλο έθνος της Ομάδας των G7 δεν είχε τόσο χαμηλές προοπτικές από το ΔΝΤ κατά τη διάρκεια των δύο ετών.

Το 2023, το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αναπτυχθεί πιο αργά από τα άλλα κράτη, ακριβώς πίσω από τη Γαλλία.

Οι τιμές καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξηθούν κατά 7,4% φέτος και κατά περαιτέρω +5,3% το 2023, ανέφερε το ΔΝΤ στην Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να είναι κάτω του +3% για κάθε άλλη σημαντική προηγμένη οικονομία το επόμενο έτος.

Οι προβλέψεις υπογραμμίζουν την κλίμακα της πρόκλησης πολιτικής που αντιμετωπίζουν η Τράπεζα της Αγγλίας και το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς εξισορροπούν μια πιο έντονη αντιστάθμιση μεταξύ της επιταχυνόμενης ανάπτυξης και της άνοδος των τιμών σε σχέση με τις αντίστοιχες.

Η Βρετανία μόλις έχει ανακτήσει όλη την παραγωγή που χάθηκε από την πανδημία, αλλά τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν τώρα την πιο απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου από τη δεκαετία του 1950, καθώς ο πληθωρισμός ξεπερνά τους μισθούς και οι φόροι αυξάνονται.

Το ΔΝΤ είπε ότι τα προβλήματα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού που αύξησαν το κόστος προϋπήρχαν του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά η σύγκρουση έχει βαθύνει την κρίση σε όλο τον κόσμο.

Το ΔΝΤ προέτρεψε τις κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων χωρών να αυστηροποιήσουν τη νομισματική πολιτική και προειδοποίησε ότι η αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις έχουν λιγότερο δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξουν τις οικονομίες τους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here