Οι Γερμανοί ανέστειλαν την πιστοποίηση της θυγατρικής εταιρίας που εκμεταλλεύεται το νέο βόρειο αγωγό Nord Stream 2, ανταποδίδοντας την πίεση στη ρωσική πλευρά. Το αποτέλεσμα ήταν να εκτοξευθούν οι τιμές μόλις η απόφαση αυτή έγινε γνωστή.

Ειδικότερα τα συμβόλαια αερίου που είχαν αρχίσει να «τσιμπάνε» ξανά από χθες μετά από ηρεμία περίπου 2 εβδομάδων εκτοξεύθηκαν ξαφνικά στις αγορές από τα 83 ευρώ ανά MWh στα 88,9 ευρώ. Με διακύμανση που έφθασε προς στιγμήν στα 89,5 ευρώ, τώρα διαπραγματεύονται πάντα κάτω από τα 89 ευρώ με άνοδο τιμής 11,5% και μεγάλο όγκο συναλλαγών που ξεπερνά ήδη τα 40.000 συμβόλαια.

Η ουσία της γερμανικής απόρριψης έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία επιβάλει κάποιους κανόνες σύμφωνα με τους οποίους ο πάροχος του αερίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και αυτός που ελέγχει τον αγωγό. Γι’ αυτό το λόγο η ρωσική πλευρά, δημιούργησε εταιρία στην Ελβετία για τον αγωγό και στη συνέχεια προχώρησε για την ίδρυση γερμανικής θυγατρικής της, η οποία ζήτησε πιστοποίηση από τις γερμανικές αρχές.

Ωστόσο σύμφωνα με τα διεθνή μέσα η θυγατρική εταιρεία που πρόκειται να εκμεταλλευτεί το γερμανικό τμήμα του Nord Stream 2 δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να είναι «ανεξάρτητος φορέας εκμετάλλευσης μεταφοράς», ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, θα μπορούσε να πιστοποιηθεί μόνο «αν αυτός ο φορέας ήταν οργανωμένος σε νομική μορφή σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία», ανέφερε η Υπηρεσία. Η πιστοποίηση θα παραμείνει σε αναστολή «μέχρι να μεταφερθούν τα κύρια περιουσιακά στοιχεία και οι ανθρώπινοι πόροι στη θυγατρική», πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

Η αναστολή έρχεται καθώς η ελβετική εταιρεία Nord Stream 2 AG σχεδιάζει να ιδρύσει θυγατρική σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, μόνο για το γερμανικό τμήμα του αγωγού, αναφέρουν τα ρεπορτάζ.

Η Nord Stream 2 είπε ότι είχε ειδοποιηθεί από τη ρυθμιστική αρχή, αλλά συμπλήρωσε: «Δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε τις λεπτομέρειες της διαδικασίας, την πιθανή διάρκειά της και τις επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα της έναρξης των εργασιών του αγωγού».

Ο αγωγός Nord Stream 2 πρόκειται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία και σε άλλες χώρες. Ανήκει στον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom με επένδυση από πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες.

Ο αγωγός κατασκευάστηκε κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα και παρακάμπτει την Πολωνία και την Ουκρανία, οι οποίες έχουν εγείρει αντιρρήσεις.

Το έργο έχει επίσης γίνει αιτία αντιδράσεων από πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων, ιδίως, των ΗΠΑ, οι οποίες λένε ότι θα αυξήσει επικίνδυνα την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία για τον ενεργειακό εφοδιασμό της.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι εναντιώθηκε κατ’ αρχήν στον αγωγό, η κυβέρνηση Μπάιντεν τον Ιούλιο διέκοψε τις προσπάθειες να τον εμποδίσει με κυρώσεις, καταλήγοντας σε συμφωνία με τη Γερμανία που περιλαμβάνει υποστήριξη για την Ουκρανία και απειλή κυρώσεων εάν η Ρωσία θεωρηθεί ότι «εργαλειοποιεί» τις παραδόσεις καυσίμων.

Πρόσφατα, οι επικριτές κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι σκόπιμα μείωσε την παροχή αερίου στην Ευρώπη ως ένα τέχνασμα για να επιταχύνει την πιστοποίηση του αγωγού από τη Γερμανία. Η Μόσχα αρνήθηκε τις κατηγορίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here