Για 10 ολόκληρα χρόνια, όταν ο πλανήτης ολόκληρος βασανίζονταν από την πρωτοφανή χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, η Γερμανία είχε  θωρακίσει την οικονομία της. Το Γερμανικό Οικονομικό μοντέλο αποδείχθηκε κρίσιμο για την άνθηση της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη.

  • Η Γερμανία πουλούσε και πουλάει περισσότερο απ’ ό,τι αγοράζει, στηριζόμενη στο άρμα της μεταποίησης, έχει επίσης πολύ υψηλό ποσοστό αποταμίευσης και το ποσοστό της κατανάλωσης σε σχέση με το ΑΕΠ είναι μικρότερο αναφορικά με άλλες ανεπτυγμένες χώρες.
  • Αυτός ο συνδυασμός εξοικονόμησης, δημοσιονομικής πειθαρχίας και ενισχυμένων εξαγωγών, αποτελεί μέρος του σχεδιασμού που έχει γίνει γνωστό ως το «γερμανικό μοντέλο».

Τα στοιχεία για την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο του 2019 ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία έδωσαν το πρώτο μήνυμα SOS. Η γερμανική οικονομία πιβραδύνθηκε με ρυθμό -0,1%.

Η ανακοίνωση αυτών των στοιχείων ήγειρε ανησυχίες και προβληματισμό, παρά το γεγονός πως οι αναλυτές είχαν στην πλειονότητά τους προβλέψει τη συρρίκνωση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η γερμανική ανάπτυξη κατέβασε ταχύτητα (το Βερολίνο κάνει λόγο για οριακό ρυθμό 0,5% το 2019), οι επιχειρηματικές επενδύσεις έχουν μειωθεί, όπως και οι εξαγωγές της κορωνίδας της γερμανικής οικονομίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας (το σκάνδαλο dieselgate με την παραποίηση των εκπομπών ρύπων ταλανίζει ακόμα τον κλάδο).

Τώρα το γερμανικό μοντέλο καλείται να αποδείξει την προσαρμοστικότητα και τις αντοχές του…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here