Μια νέα πιστωτική γραμμή ύψους 100 εκατ. δολαρίων δημιουργήθηκε από την συνεργασία της Γερμανικής Αναπτυξιακής Τράπεζας KfW και της Παρευξείνιας Τράπεζας (ΤΕΑΕΠ-Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου).

Από αυτά τα κεφάλαια, στην Ελλάδα θα διοχετευτούν άμεσα κονδύλια ύψους 20 εκατ. δολαρίων.

Ο διευθυντής της KfW για την ΝΑ Ευρώπη και την Τουρκία, Κριστόφ Τίσκενς, εξήγησε ότι από την προηγούμενη χρηματοδοτική σύμβαση της KfW προς την ΤΕΑΕΠ ποσοστό 20% των κεφαλαίων διατέθηκε για χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα, παρά το ότι είναι μέλος της Ε.Ε. -λόγω της κρίσης- και υπάρχει ήδη έγκριση από τη γερμανική κυβέρνηση, ώστε και στη νέα αυτή σύμβαση το 20% της χρηματοδότησης να δοθεί και πάλι προς επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Η Γερμανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται να στηρίξει επενδυτικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα και η KfW μπορεί να συνεισφέρει σ’ αυτή τη στρατηγική.

Μέσω της πιστωτικής γραμμής των 100 εκατ. δολαρίων, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΤΕΑΕΠ, Ντμίτρι Πάνκιν, θα ενισχυθεί το χρηματοδοτικό πρόγραμμα πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις χώρες-μέλη της ΤΕΑΕΠ.

Εξαιρούνται η Βουλγαρία και η Ρουμανία επειδή είναι μέλη της Ε.Ε., και η Ρωσία που δεν κατατάσσεται στις αναπτυσσόμενες.

Το χαρτοφυλάκιο της Παρευξείνιας Τράπεζας ΤΕΑΕΠ το 2019, αυξήθηκε το 2019 κατά +40%, λόγω της στρατηγικής στροφής της Τράπεζας στη χρηματοδότηση μεγάλων έργων. Από τα περίπου 2 δισ. δολάρια των δανειοδοτήσεων της ΤΕΑΕΠ το 2019, η Ελλάδα απορρόφησε τα 400 εκατ. δολάρια με δάνεια – μεταξύ άλλων προς τη ΔΕΗ προκειμένου να στηριχτεί η ιδιωτικοποίηση και τη Fraport για την ανάπτυξη των 14 περιφερειακών ελληνικών αεροδρομίων, που διαχειρίζεται.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here