Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο ανήλθε ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, γεγονός που αποτυπώνει την ισχύ της αγοράς εργασίας, η οποία τονώνει την αύξηση των μισθών και τροφοδοτεί την καθοδηγούμενη από την κατανάλωση ανοδική πορεία της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας αυξήθηκε κατά 25.000 σε τριμηνιαία βάση και κατά 115.000 σε ετήσια βάση στο 1,21 εκατ. την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου ερευνών για θέματα εργασίας IAB.

Αναφορικά με τους βασικούς λόγους που δυσκολεύουν τις προσλήψεις, οι περισσότεροι εργοδότες έκαναν λόγο για την έλλειψη υποψήφιων εργαζομένων και για ανεπαρκή προσόντα, σύμφωνα με την έρευνα.

Κατά μέσο όρο, υπάρχουν σχεδόν τρεις κενές θέσεις εργασίας στη Γερμανία για κάθε 100 εργαζομένους με σύμβαση εργασίας, η οποία περιλαμβάνει συνεισφορές στο κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Το 2012, υπήρχαν μόνο δύο κενές θέσεις εργασίας.

«Αυτό δείχνει ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση για προσωπικό», ανέφερε η IAB σε έκθεσή της.

Η γερμανική αγορά εργασίας είναι εύρωστη, με την απασχόληση να φθάνει σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ. Ένας ασυνήθιστα παρατεταμένος κύκλος οικονομικής ανάπτυξης, που τώρα διανύει τον ένατο χρόνο του, σε συνδυασμό με την έλλειψη ανθρώπων σε ηλικία απασχόλησης, έχουν ως αποτέλεσμα πολλές εταιρίες να μην μπορούν να βρουν το κατάλληλο προσωπικό.

Πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να καλύψουν τις θέσεις εκπαιδευόμενων, με πρόσφατη έρευνα του Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου να καταδεικνύει ότι πάνω από το ένα τρίτο των γερμανικών εταιριών δεν μπορούσε να καλύψει αυτές τις θέσεις τον περασμένο χρόνο. Σχεδόν μία στις δέκα δεν έλαβε καμία αίτηση για αυτά τα πόστα.

Το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο IW εκτίμησε τον Απρίλιο ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού κοστίζει στην οικονομία έως και 0,9 της ποσοστιαίας μονάδας στο ΑΕΠ ετησίως.

Εγγραφείτε δωρεάν στο καθημερινό newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.
Δεν μοιραζόμαστε ή πουλάμε σε τρίτους τα προσωπικά σας δεδομένα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here