Αύξηση των εσόδων και μείωση των κερδών κατέγραψε το Πλαίσιο για το 2018.

Όπως εξηγεί η διοίκηση της εταιρείας η κάμψη των λειτουργικών αποτελεσμάτων είναι απόρροια των ισχυρών επενδύσεων που πραγματοποίησε η εταιρεία.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση το 2018 καταγράφηκαν: 

– Ενοποιημένες πωλήσεις στα € 309 εκατ., αυξημένες σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό (+8,0%) και βελτίωση του μικτού κέρδους (+1,6%, στα € 63,1 εκατ.).

– Περιορισμένη μείωση του EBITDA στα € 9,5 εκατ. κυρίως λόγω κόστους έναρξης δύο καταστημάτων.

– Υποχώρηση των κερδών πριν και μετά από τη φορολογία στα € 6,1 εκατ. και € 3,9 εκατ. αντίστοιχα.

– Τα ταμειακά διαθέσιμα ξεπερνούν τα € 40 εκατ. παρά τη συρρίκνωση του δανεισμού. Καθαρή ρευστότητα στα € 30 εκατ.

– Ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση και περαιτέρω ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων στα € 93,1 εκατ.

– Προτεινόμενο μέρισμα € 0,07 ανά μετοχή.

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Πλαισίου, κ. Γεώργιος Γεράρδος, ανέφερε τα εξής:

«Το 2019 συμπίπτει με την επέτειο των 50 χρόνων από το ξεκίνημα της Πλαίσιο το 1969. Πενήντα έτη με αγώνες και μεγάλη ανάπτυξη που σηματοδότησαν σημαντικές τεχνολογικές αλλαγές από το λογαριθμικό κανόνα στο artificial intelligence και το machine learning και που αποτελούν το εφαλτήριο μας για το μέλλον. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι καθώς πετυχαίνουμε τις υψηλότερες πωλήσεις από την αρχή της οικονομικής κρίσης, διασπώντας ανοδικά το όριο των 300 εκ. ευρώ, ενώ παράλληλα θέτουμε τις βάσεις για τη νέα αναπτυξιακή πορεία του Ομίλου. Σε μια ακόμη χρονιά που η ιδιωτική κατανάλωση στη χώρα μας εμφάνισε αναιμική αύξηση και η χρηματοδότηση της οικονομίας από τον τραπεζικό τομέα ήταν αρνητική, είδαμε τις πωλήσεις να αναπτύσσονται κατά 8%. Το επιχειρηματικό μοντέλο στους βασικούς τομείς δραστηριότητάς μας λειτούργησε και πάλι ικανοποιητικά: η κινητή τηλεφωνία επέδειξε την ταχύτερη οργανική ανάπτυξη, της τάξης μάλιστα του 20%, οι πωλήσεις Η/Υ είναι, διαχρονικά, οι υψηλότερες σε ονομαστική αξία και ο τομέας ειδών γραφείου επιτυγχάνει τα καλύτερα περιθώρια απόδοσης. Τα δύο νέα καταστήματα που εγκαινιάσαμε, σε Αγ. Παρασκευή και Χανιά, συνέβαλαν ήδη από την πρώτη μέρα λειτουργίας τους στην υλοποίηση του νέου σχεδιασμού, η επίτευξη του οποίου επεκτείνεται και στα επόμενα χρόνια. Ήδη το 2019 η Πλαίσιο ξεκίνησε δυναμικά, λανσάροντας το «Μήνα-Μήνα», τρόπο πληρωμής που δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής με δόσεις χωρίς κάρτα, το οποίο αποτελεί μία σημαντική υπηρεσία για τους πελάτες μας. Προφανώς, το κόστος ανάπτυξης και προβολής των καταστημάτων και η σχετική εκπαίδευση του προσωπικού, είχαν βραχυχρόνια επίδραση στα περιθώρια κέρδους και στα αποτελέσματα του Ομίλου για το 2018. Η επίπτωση ήταν, ωστόσο, περιορισμένη καθώς, για παράδειγμα, το EBITDA επηρεάστηκε μόνο κατά 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμα μικρότερη ήταν η ονομαστική υποχώρηση των κερδών πριν και μετά από φόρους. Το δε μικτό αποτέλεσμα κατέληξε βελτιωμένο έναντι του 2017. Σε επίπεδο Ισολογισμού, περιορίσαμε στοχευμένα τις υποχρεώσεις μας τόσο σε προμηθευτές όσο και σε τραπεζικό δανεισμό, ενώ διατηρήσαμε ευρεία ρευστότητα πλέον των 40 εκατ. ευρώ, παρά τις πολλαπλάσιες σε σχέση με το 2017 επενδύσεις, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, στις οποίες προβήκαμε. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη συνεχή αναζήτηση για νέους τομείς δραστηριότητας και αγορές, για τον εμπλουτισμό των προϊόντων που προσφέρουμε και την αδιάλειπτη προσπάθεια της Διοίκησης και του προσωπικού για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πελάτες μας, μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία το 2019 και τα επόμενα χρόνια, προς όφελος των μετόχων και των λοιπών συμμετεχόντων εν γένει.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here