του Μάνου Χατζηδάκη, επικεφαλής Ανάλυσης, ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή

Εβδομάδα αυξημένης μεταβλητότητας, με κλείσιμο που είχε μάλλον απαισιόδοξη επίγευση, ήταν αυτή που ολοκληρώθηκε στο ΧΑ την περασμένη Παρασκευή. Οι 55 εταιρείες που έχουν δημοσιεύσει μέχρι σήμερα αποτελέσματα οδηγούν την κερδοφορία του ΧΑ σε νέο ιστορικό υψηλό, όπως και οι ανακοινώσεις των επιχειρηματικών συμφωνιών που διατηρούν το επιλεκτικό ενδιαφέρον της αγοράς. 

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί επικίνδυνα με την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, γεγονός που αντανακλάται στην τιμή του πετρελαίου, στα ομόλογα, αλλά και στα επίπεδα-ρεκόρ διαπραγμάτευσης του χρυσού. Επί του παρόντος, ο συνδυασμός της έλλειψης άλλων άμεσων εγχώριων καταλυτών και η πιθανότητα μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στη Μέση Ανατολή λειτουργούν ανασταλτικά στην εκδήλωση νέου αγοραστικού ενδιαφέροντος και υπερισχύουν έναντι άλλων προσδοκιών ή αριθμητικών δεδομένων στις αποτιμήσεις. Τα δύο πρόσωπα που έδειξε το ΧΑ, μέσα σε λίγες συνεδριάσεις, δείχνουν την εύθραυστη ισορροπία στην οποία βρίσκεται η αγορά, ενώ η συγκυρία προσομοιάζει πολύ με την περίοδο του 1980 ως προς την εκδήλωση ροών προς πιο συντηρητικού προφίλ επενδύσεις. 

Πέρα από τα γεωπολιτικά, στο εξωτερικό, η επικέντρωση έχει μετατοπιστεί στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου που δημοσιεύονται στις ΗΠΑ, τα οποία δίνουν έναν πιο επιλεκτικό τόνο στις αγορές. Κατά τα λοιπά, η εβδομάδα που πέρασε είχε καταλύτες που κινήθηκαν και προς τις δύο κατευθύνσεις, αφενός από τα υψηλότερα των αναμενομένων μεγέθη του πληθωρισμού, αφετέρου από τις εκτιμήσεις για την εταιρική κερδοφορία. Πλέον, η εκτίμηση της αγοράς για τις πιθανές μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ περιορίζεται σε δύο για το υπόλοιπο της χρονιάς, ενώ η εταιρική κερδοφορία του πρώτου τριμήνου, με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αναμένεται να δείξει θετικό πρόσημο (εκτ. +3%) για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Η ανθεκτικότητα αυτή θεωρήθηκε ικανή να συντηρήσει τις προσδοκίες για μια χρονιά υπέρβασης της κερδοφορίας σε σχέση με το 2023, υποστηρίζοντας μια μετριοπαθή άνοδο, με «συνήθεις υπόπτους» από τον κλάδο τεχνολογίας. 

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης ανέκτησε όσα έχασε την περασμένη εβδομάδα σε ένα δυναμικό rebound, που επανάφερε τη διαγραμματική αισιοδοξία. Μάλιστα η ένταση της ανόδου έφερε οριακά σε ανοδική διάθεση τον MACD, για πρώτη φορά μετά τις 23 Φεβρουαρίου, ενώ το κλείσιμο της Παρασκευής κράτησε την επαφή με τη ζώνη των 1.400 μονάδων. Οι ταλαντωτές παραμένουν σε ουδέτερες ζώνες στα ημερήσια διαγράμματα, διατηρώντας ίσες αποστάσεις από τις περιοχές τοπικών υπερβολών. Αν και η μεταβλητότητα από τις αρχές Απριλίου έχει αυξηθεί, η παρουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος σε κομβικά σημεία της τάσης δεν έχει αφήσει την αγορά να χάσει την επαφή της με τα υψηλά της χρονιάς. Παρ’ όλα αυτά, ο σχηματισμός συσσώρευσης δεν έχει λυθεί, η ζώνη των 1.380-1.420 μονάδων διατηρεί τον Γενικό Δείκτη σε εύρος διακύμανσης από τις αρχές Φεβρουαρίου και αυτό είναι και το επικρατέστερο σενάριο της επόμενης εβδομάδας. 

ΑΠΟ ΧΡΗΜΑ WEEK

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ