Ο εντοπισμός των περιοχών όπου εντοπίζεται “φούσκα” ακινήτων είναι μια περίπλοκη υπόθεση. Παρόλο που πολλοί από εμάς “αναγνωρίζουμε μια φούσκα όταν τη βλέπουμε”, δεν έχουμε κάποια απτή απόδειξη μέχρι αυτή η φούσκα να σκάσει.
Και τότε, είναι πολύ αργά.
Στον χάρτη που παραθέτει το Visual Capitalist, o οποίος είναι βασισμένος σε δεδομένα από το Real Estate Bubble Index της UBS, χρησιμεύει ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, αξιολογώντας 25 παγκόσμιες πόλεις και βαθμολογώντας τες με βάση τον κίνδυνο φούσκας.
Οι φούσκες των ακινήτων είναι δύσκολο να διακριθούν σε πραγματικό χρόνο, καθώς οι επενδυτές πρέπει να κρίνουν αν η τιμολόγηση μιας αγοράς αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τι θα συμβεί στο μέλλον. Ακόμα κι έτσι, υπάρχουν κάποια σημάδια που πρέπει να προσέξετε.
Ως παράδειγμα, η αποσύνδεση των τιμών από τα τοπικά εισοδήματα και τα ενοίκια είναι μια κοινή κόκκινη σημαία. Επίσης, ανισορροπίες στην πραγματική οικονομία, όπως η υπερβολική κατασκευαστική δραστηριότητα και ο δανεισμός, μπορούν να σηματοδοτήσουν μια φούσκα που “βρίσκεται στα σκαριά”.
Λαμβάνοντας αυτό κατά νου, ποιες παγκόσμιες αγορές παρουσιάζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο φούσκας;
Η γεωγραφία
Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλές περιοχές που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο φούσκας στο real estate, με τη Φρανκφούρτη να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για φέτος. Ο χρηματοπιστωτικός κόμβος της Γερμανίας σημείωσε αύξηση των πραγματικών τιμών των κατοικιών κατά 10% ετησίως κατά μέσο όρο από το 2016 – το υψηλότερο ποσοστό από όλες τις πόλεις που αξιολογήθηκαν.
Το Χονγκ Κονγκ εξακολουθεί να έχει τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία σε αυτόν τον δείκτη. Εν τω μεταξύ, το Ντουμπάι αναφέρεται ως “υποτιμημένο” και είναι η μόνη πόλη στον δείκτη με αρνητική βαθμολογία. Οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια και πλέον είναι μειωμένες σχεδόν κατά 40% από τα επίπεδα του 2014.
Αξίζει να σημειωθεί πως η COVID-19 έχει αλλάξει τη δυναμική της αγοράς ακινήτων.
Επί χρόνια, οι τιμές των σπιτιών στα κέντρα των πόλεων ήταν αποδεκτώς αυξημένες καθώς οι άνθρωποι ανυπομονούσαν να ζήσουν έναν αστικό τρόπο ζωής. Η εξ αποστάσεως εργασία και η μείωση της φυσικής παρουσίας στο γραφείο όμως αλλάζουν την εξίσωση αξίας για πολλούς. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των κατοικιών σε μη αστικές περιοχές αυξήθηκαν ταχύτερα από ό, τι στα κέντρα των πόλεων, για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1990. Ακόμα κι έτσι, αυτές οι μεταβαλλόμενες προτεραιότητες δεν έχουν περιορίσει τις τιμές στις πόλεις. Παρακάτω παρατίθενται οι ρυθμοί ανάπτυξης για το 2021 μέχρι στιγμής, και πώς συγκρίνονται με τα τελευταία πέντε χρόνια.