Μια νέα εποχή αναδύεται για τις ελληνοαμερικανικές οικονομικές σχέσεις. Ο κινητικότατος πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα δεν διστάζει να περιγράφει με θαυμασμό τις προοπτικές των οικονομικών σχέσεων αλλά το συγκεκριμένο ενδιαφέρον αμερικανικών επιχειρήσεων για τις αποκρατικοποιήσεις και ειδικότερα για τα λιμάνια.

  • «Αμερικανικές επιχειρήσεις ελπίζουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα και να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες στις αποκρατικοποιήσεις, όπως για παράδειγμα την αποκρατικοποίηση των λιμανιών, την ενέργεια καθώς και στους τομείς της γνώσης και της τεχνολογίας», εξηγεί χωρίς περιστροφές ο κ. Geoffrey Ross Pyatt.

Ιδιαίτερο αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν  οι ευκαιρίες που υπάρχουν  στη Βόρεια Ελλάδα οι οποίες δεν σχετίζονται μόνο με την εγχώρια αγορά αλλά με το ρόλο της χώρας ως διαύλου για τα Βαλκάνια και ως κόμβου για το εμπόριο, την Ενέργεια και τις μεταφορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Προγράμματα όπως αυτό της Eldorado Gold είναι σημαντικά γιατί θα διευκολύνουν την διαφοροποίηση της οικονομίας πέραν των παραδοσιακών κλάδων του τουρισμού και της ναυτιλίας αλλά και επειδή η επιτυχία σχεδίων όπως αυτό θα δώσει σήμα στους ξένους επενδυτές ότι το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα αλλάζει.

Ο κ. Geoffrey Ross Pyatt υπογραμμίζει διαρκώς ότι οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει πολλά στις σχέσεις με την Ελλάδα και υποστηρίζουν την πλήρη οικονομική της ανόρθωση ενός από τους πιο σημαντικούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή που η Ουάσινγκτον θεωρεί ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας και μοντέλο για καλές σχέσεις γειτονίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here