Του Βάιου Κρόκου
Έχοντας πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε εταιρείες διαφορετικών κλάδων αλλά με γνώμονα τις αναδυόμενες ευκαιρίες και προοπτικές τους, το fund Diorama προχώρησε σε μια νέα σημαντική κίνηση: Εισήλθε στον τομέα των γενοσήμων φαρμάκων με συμμετοχή κατά 25% στην εταιρεία PharOS.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία DECA Investments αποκλειστικός διαχειριστής του Diorama Investments Sicar και με anchor investor τον κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο, πρώην ιδιοκτήτη της ΔΕΛΤΑ και προέδρου του ΣΕΒ ολοκλήρωσε την 9η σημαντική τοποθέτηση της, στοχεύοντας πλέον σε νέες ευκαιρίες…
Δίπλα στον κ. Δασκαλόπουλο στελέχη με εμπειρία στο εγχώριο και διεθνές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον όπως ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Νίκος Κούλης και ο πρόεδρος του δ.σ. του Diorama HGF που υπήρξε επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Νίκος Νανόπουλος.
Αναφορικά με την τελευταία συμφωνία, η PharOS έχει ως αντικείμενο εργασιών της, την ανάπτυξη, έγκριση, παραγωγή και διάθεση γενοσήμων φαρμακευτικών προϊόντων. Διαθέτει γκάμα 68 προϊόντων, εκ των οποίων 34 έχουν λανσαριστεί, περίπου 7.000 άδειες κυκλοφορίας, ενώ τα προϊόντα της πωλούνται σε 90 χώρες.
Η εταιρεία καλύπτει τους στόχους του Diorama καθώς έχει έντονη εξωστρέφεια (από το εξωτερικό το 95% των πελατών)), παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και δυναμική διοίκηση, υψηλού επιπέδου προσωπικό και πελατολόγιο που περιλαμβάνει μεγάλες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες ενώ πρόσφατα απέκτησε και παραγωγική μονάδα στη Μάλτα, όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση ο κ. Κωνσταντίνος Δερμάνης, εκ μέρους της Deca.
Προπομπός για μεγαλύτερα projects η ΜΙΝΕΡΒΑ
Ενώ το private equity συστάθηκε εν μέσω της ελληνικής κρίσης και στήριξε κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ανάταση της ελληνικής οικονομίας δημιουργεί προοπτικές για μεγαλύτερες επενδύσεις.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση απόκτησης της ιστορικής ΜΙΝΕΡΒΑ. Παρόλο που οι προθέσεις των νέων ιδιοκτητών δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του διευθυντή επενδύσεων της DECA Investments, κ. Γιάννη Καλαντζή, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «θα δουλέψουμε μαζί με το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό της Μινέρβα για να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις αναπτυξιακές προοπτικές της εταιρείας».
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί και το ιδανικό «όχημα» για την άμεση εμπλοκή της DECA και του Diorama στην αγορά τροφίμων, ένας τομέας που έχουν γνώση φυσικά ο κ. Δασκαλόπουλος και οι συνεργάτες του.
Υπενθυμίζεται πως τα «βαριά χαρτιά» της ΜΙΝΕΡΒΑ είναι τα σήματα ΤΟΠ, Benecol, Φαστ, Χωριό με πληθώρα άλλων προϊόντων επίσης. Τα καταγεγραμμένα έσοδα της προηγούμενης χρήσης διαμορφώθηκαν στα 55,6 εκ. ευρώ.
Η πρώτη έξοδος με σημαντικό premium
Σημαντικό premium σε σχέση με την αρχική επένδυση καρπώνεται το Diorama από την συγχώνευση της Akazoo, θυγατρικής της InternetQ, με την αμερικανική εταιρεία Modern Media Acquisition Corp. και την εισαγωγή της νέας εταιρείας στον NASDAQ με κεφαλαιοποίηση περί τα 450 εκατ. δολάρια.
H Akazoo αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους servicer’s music streaming, εξυπηρετώντας πάνω από 4 εκατ. πελάτες σε Ευρώπη, Ασία, Ν. Αμερική και Αφρική.
Υπενθυμίζεται πως το Diorama απέκτησε, στο τέλος του 2015, στρατηγική μειοψηφική συμμετοχή στην InternetQ αγοράζοντας ποσοστό μετοχών από υφιστάμενο μέτοχο, έναντι 12 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε αύξηση κεφαλαίου στην οποία άσκησε τα δικαιώματά που του αναλογούσαν…
Συνοπτικά, που έχει επενδύσει το Diorama:
– Στην παραγωγή και παραγωγή και εμπορία αυτοκόλλητων ταινιών (Atlas Tapes)
– Στην μεταποίηση αγροτικών προϊόντων με βάση την τομάτα (Damavand),
– Στην ψηφιακή μουσική (music streaming, Akazoo),
– Στην ψηφιακή διαφήμιση σε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων (in-app advertising, Minimob),
– Στην παραγωγή χάρτινων συσκευασιών και πωμάτων για παραγωγούς γάλακτος (Adam Pack),
– Στην παραγωγή και διάθεση γυναικείων ρούχων, τσαντών, υποδημάτων και αξεσουάρ (Axel Accessories),
– Στις ψηφιακές πληρωμές (Viva Wallet Holdings),
– Στην παραγωγή πλαστικών ποτηριών τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως στην κατανάλωση κρύων και ζεστών ροφημάτων (Lariplast)
– Στην παραγωγή και τυποποίηση ελαιουργικών / γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και ξυδιού (Μινέρβα).
– Στην ανάπτυξη, έγκριση, παραγωγή και διάθεση γενοσήμων φαρμακευτικών προϊόντων (PharOS)