Δύο τεράστιες επιχειρήσεις της παγκόσμιας χαλυβουργίας, η ινδική Tata Steel και η γερμανική ThyssenKrupp, γέννησαν έναν γίγαντα. Το Σάββατο υπογράφηκε η συμφωνία συγχώνευσης, προϊόν πολύμηνων διαπραγματεύσεων.
Η συμφωνία για τη συγχώνευση αποκτά ιδιαίτερη σημασία με δεδομένο ότι πρόσφατα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως προχωρούν και επισήμως στην επιβολή δασμών ύψους 25% στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η συγχώνευση φέρνει μαζί της μία ακόμη αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος για τη βρετανική βιομηχανία χάλυβα, άλλοτε παγκόσμια ηγετική δύναμη στον κλάδο, που γνώρισε ραγδαία υποβάθμιση εξαιτίας του ανταγωνισμού από φθηνότερες βιομηχανίες άλλων χωρών.
Η νέα οντότητα θα ονομάζεται Thyssenkrupp Tata Steel και θα έχει περίπου 48.000 εργαζομένους και 17 δισεκατομμύρια ευρώ πωλήσεις. Με έδρα την Ολλανδία, θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χαλυβουργία μετά την Arcerlor Mittal.
Οι δύο όμιλοι δεσμεύθηκαν πάντως να διατηρήσουν σε λειτουργία τη μονάδα στο Πορτ Τάλμποτ της Ουαλίας, την τελευταία μεγάλη μονάδα χάλυβα της Βρετανίας. Πάντως, παρά τις διαβεβαιώσεις από πλευράς της Tata, ότι θα σωθούν οι περισσότερες θέσεις εργασίας, τα εργατικά συνδικάτα του γερμανικού εταίρου συνεχίζουν να εκφράζουν φόβους ότι οι μονάδες παραγωγής στη Γερμανία θα αντιμετωπίσουν λιγότερο ευνοϊκούς όρους.
Προσφάτως, άλλωστε, τα εργατικά συνδικάτα του γερμανικού ομίλου με ανακοίνωσή τους εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για το κατά πόσο διακυβεύονται τα συμφέροντα του ThyssenKrupp, όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που φέρουν τα κέρδη της Tata να υποχωρούν.