Γεννήθηκε ένα πανάκριβο ολιγοπώλιο στην αγορά Οπτικών της Ελλάδας

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Η είδηση έφτασε χθες το μεσημέρι και -στην  αρχή- έγινε δεκτή με ικανοποίηση. Μία σημαντική επένδυση στον χώρο της ελληνικής αγοράς οπτικών ειδών δεν θα μπορούσε να είναι κακή εξέλιξη.

Οι εταιρείες  Shamir Optical (θυγατρική της Essilor) και  Union Optic ανακοίνωσαν την συγχώνευσή τους σε μια ενιαία εταιρεία «με όραμα να προσφέρουν νέες επαγγελματικές ευκαιρίες» στην ελληνική αγορά οπτικών.

Όταν όμως διαβάσαμε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, προέκυψαν ορισμένα στοιχεία που κανονικά θα έπρεπε ήδη να έχουν ευαισθητοποιήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία δυστυχώς μονίμως περί άλλων τυρβάζει, ειδικά τώρα τελευταία που η ηγεσία της έχει συγκεκριμένο πολιτικό προσανατολισμό…

Πρώτα τα δεδομένα:

  • Η Shamir Optical ανήκει κατά 50% στην διεθνή κοινοπραξία Essilor/Luxottica
  • H Union Optic είναι ελληνική. Είναι η μεγαλύτερη σε τζίρο και ποσότητες κατασκευάστρια οφθαλμικών φακών στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα κατασκεύαζε -βάσει συμβολαίου- τους γνωστούς φακούς Hoya, δηλαδή τους οφθαλμικούς φακούς της βασικής ανταγωνίστριας της Essilor Luxottica.

Με απλά λόγια:

  • Ο μεγαλύτερος παγκοσμίως κατασκευαστής οφθαλμικών φακών παντρεύεται με τον μεγαλύτερο κατασκευαστή σκελετών οράσεως και γυαλιών ηλίου στον κόσμο.
  • Ο κουρασμένος 92χρονος ιδιοκτήτης της Luxottica, ο περιβόητος Delveccio, αποφάσισε να συνθηκολογήσει για να μην εξαγοραστεί. Και οι δύο μαζί ΕssilorLuxottica πραγματοποιούν τζίρο 15 δις Ευρώ ετησίως.

Στην Ελλάδα, η συγχώνευση των δύο εταιρειών δημιουργεί ένα επικίνδυνο ολιγοπώλιο.

  • Με τα σημερινά δεδομένα, η ενοποίηση των δύο εταιρειών δημιουργεί έναν τοπικό κολοσσό που ελέγχει περίπου 12 εκατ. Ευρώ από τον συνολικό τζίρο των 18 εκατ. Ευρώ της ελληνικής αγοράς, τη στιγμή που όλες μαζί οι υπόλοιπες εταιρείες στην αγορά των οφθαλμικών φακών (τα «κρύσταλλα» όπως λέγαμε παλιά) δεν ξεπερνούν τα 6 εκατ. Ευρώ.

Ο όμιλος Essilor- Luxottica ελέγχει σήμερα το 40% της αγοράς οφθαλμικών φακών, το 35% μέσω της Essilor Hellas.

Στην Ελλάδα, η  αντιπροσωπεία της Essilor στους οφθαλμικούς φακούς πραγματοποιεί τζίρο περίπου 6 εκατ. Ευρώ από το σύνολο της αγοράς των 18 εκατ. Ευρώ των οφθαλμικών.

Η UNION πραγματοποιεί άλλα 6 έως 7 εκατ. Ευρώ, συνεπώς μαζί οι δύο εταιρείες ελέγχουν 12 έως 13 εκατομμύρια από τα περίπου 18 εκατ. € της αγοράς. Απλή αριθμητική, ελέγχουν το ένα 60% έως 70% της αγοράς και επιπλέον άλλο ένα 60% της αγοράς επώνυμων σκελετών και γυαλιών ηλίου μέσω της Luxottica Hellas. 

Η Luxottica Hellas πραγματοποιεί πωλήσεις 25 εκ € στην Ελλάδα, όταν δεύτερος (η Safilo Hellas) πουλά λιγότερα από 6 εκατ. Ευρώ καιο ο τρίτος κάτω από 3 εκατ. Ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι:

  • Στην ελληνική αγορά eyewear (σκελετοί οράσεως και γυαλιά ηλίου) η Luxottica ελέγχει τα 25 εκατ. Ευρώ από το σύνολο των 40 εκατ. Ευρώ.
  • Στους οφθαλμικούς φακούς ελέγχει τα 12-13 εκατ. Ευρώ από το σύνολο των 18 εκατ. Ευρώ.

Τώρα, αυτά τα δύο τοπικά μεγαθήρια, συμμαχούν, ενώνονται και συνδιαμορφώνουν την αγορά. Το ολιγοπώλιο είναι προφανές. Ήδη αυτός όμιλος διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο λιανικών πωλήσεων παγκοσμίως.

Ήδη από την 1η Φεβρουαρίου 2019, η Union Optic προσφέρει φακούς που σχεδιάζονται από τη Shamir. «H Union Optic θα συνεχίσει να λειτουργεί από τις τρέχουσες εγκαταστάσεις κι εγκαταστάσεις παραγωγής και θα συνεχίσει να παρέχει μια premium γκάμα προϊόντων, η οποία αναπτύχθηκε για να καλύψει πλήρως όλες τις ανάγκες των πελατών.»

Ο Όμιλος Union Optic έχει ήδη δεσπόζουσα θέση στην Ελληνική αλλά και την Κυπριακή αγορά. Λειτουργεί με 3 κατασκευαστικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και απασχολεί 150 εργαζομένους. Η Shamir Optical Ιδρύθηκε το 1972 στο Ισραήλ Πριν από λίγα χρόνια εξαγοράσθηκε κατά το ήμισυ από την γαλλική Essilor. Κατασκευάζει οφθαλμικούς φακούς και μήτρες.

Μαζί δημιουργούν ένα ολιγοπώλιο στην Ελληνική αγορά.

Με ότι αυτό συνεπάγεται

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here