Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έσπασε όλα τα ρεκόρ. Όλες οι δραστηριότητες του αναδεικνύονται κερδοφόρες.

Το κατασκευαστικό κομμάτι που για άλλους ομίλους είναι επίπονο και ζημιογόνο, αύξησε την κερδοφορία του από 20 εκατ. Ευρώ σε 30 εκατ. Ευρώ.

 Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ χωρίς δανεισμό, έχει 79 εκατ. Ευρώ στο ταμείο και ανεκτέλεστο υπόλοιπο 4,8 δις Ευρώ (μόνον 22% δημόσια έργα).

Το σημαντικότερο:

  • Η επίδοση των θερμικών μονάδων στο 9μηνο ανήλθε σε 103 εκατ. Ευρώ.
  • Με απλά λόγια, κάλυψε ολόκληρο το κόστος της εξαγοράς της ΗΡΩΝ (κατ’ εκτίμηση 85 εκατ. Ευρώ).

Καταλυτικό ρόλο στο «µείγµα» των οικονοµικών επιδόσεων του οµίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαδραµατίζει φέτος ο τοµέας της ηλεκτροπαραγωγής από θερµικές πηγές (π.χ. φυσικό αέριο), σε σηµείο µάλιστα που να αντισταθµίζονται ακόµη και τυχόν απώλειες από µια µελλοντική πώληση του τοµέα των ΑΠΕ, δηλαδή της συµµετοχής στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Η εξέλιξη οφείλεται στην πλήρη ενοποίηση των εταιρειών Ηρων Ενεργειακή και Ηρων ΙΙ, µετά την εξαγορά του 100% αυτών πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά και στην υπεραπόδοση του συγκεκριµένου κλάδου φέτος.

Υπενθυµίζεται ότι ο όµιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε αποκτήσει το 50% της Ηρων Ενεργειακής, όπως επίσης και το 75% της µονάδας Ηρων ΙΙ πριν από περίπου 18 µήνες, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης των εταίρων του οµίλου και συγκεκριµένα της γαλλικής ENGIE και της Qatar Petroleum.

H ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει το 37,3% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο Γιώργος Περιστέρης το 11,06% και η Atale Enterprises Ltd του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη ποσοστό 5,98%.

Το υπόλοιπο 45,66% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η οποία όπως όλα δείχνουν οδεύει προς νέα Αυστραλιανή ιδιοκτησία (First Sentier) , βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά στο Χρηματιστήριο.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανακοίνωσε αύξηση της οργανικής και καθαρής κερδοφορίας αλλά και των εσόδων της στο εννεάμηνο του 2022.

Η αύξηση των εσόδων στα 448,7 εκατ.€ οδήγησε σε αύξηση της οργανικής κερδοφορίας (adj. EBITDA) στα 150,9 εκατ.€ και άνοδο στα προσαρμοσμένα κέρδη για τους μετόχους, που διαμορφώθηκαν στα 72,0 εκατ.€ από €43,1 εκατ. € την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here