Σε μια χρονιά κατά την οποία οι ελληνικές εξαγωγές θα δοκιμάσουν τις αντοχές τους, μέσα σε ρευστές συνθήκες, τις οποίες διαμορφώνουν οι έντονες γεωπολιτικές συγκρούσεις, οι εμπορικοί πόλεμοι και η νέα δασμολογική πολιτική από την πλευρά των ΗΠΑ, τα Greek Exports Forum & Awards 2025 έρχονται να εντοπίσουν τα προβλήματα και τα χρηστικά «εργαλεία» για την διαχείρισή τους, προβάλλοντας ταυτόχρονα τις ευκαιρίες που προκύπτουν για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες, προκειμένου να ενισχύσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα. Παράλληλα, θα αναδείξει τις ευκαιρίες που προκύπτουν για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για την ενίσχυση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας.

Στο Panel III με θέμα «Η νέα δυναμική που μπορούν να προσδώσουν στις ελληνικές
εξαγωγές η έρευνα και η καινοτομία, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, η ΑΙ, η διαστημική τεχνολογία κ.ά.» Συμμετείχαν οι κ.κ. Ευστράτιος (Στράτος) Σιμόπουλος, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, Χρήστος Κυριαζόγλου, Μέλος ΔΣ της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ), Θάνος Μαρκαντώνης, Αντιπρόεδρος, AICatalyst Αssociation & Partner, Eurocapital Partners. Συντονιστής ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Κετσιετζής, Δημοσιογράφος.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Σιμόπουλος ανέφερε:

Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι για να προχωρήσει ένα καινοτόμο προιόν σε μια αγορά χρειάζεται να απευθύνεται σε ένα κοινό τουλάχιστον 40 εκατ. ανθρώπων έχουμε λοιπόν ως εκ των ων ουκ άνευ ανάγκη να προχωρήσουμε σε θέματα καινοτομίας σε εξαγωγές. Ως χώρα δεν διαθέτουμε την κουλτούρα των συνεργειών, όμως μόνο με συνέργειες διαφορετικών αλλά και ομοειδών κλάδων θα μπορούμε να πετύχουμε αύξηση των εξαγωγών σε επίπεδο καινοτομίας.

Οι εξαγωγές θα πρέπει να βασίζονται στην ανάγκη επίλυσης διεθνων προβλημάτων πχ στον. κλάδο υγείας, αμυντικής βιομηχανίας κλπ Αυτό απαιτεί μια εθνική στρατηγική που θα επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους κλάδους. Επίσης πρέπει το κράτος να μπορέσει μέσω δομών -που δεν έχει- να προχωρήσει σε αυτές τις εξαγωγές καινοτομίας, στο λεγόμενο soft landing, πρόκειται για μια κρατική υπόθεση.

Για την προώθηση των εξαγωγών καινοτομίας θα πρέπει ακόμη να φτιάξουμε ένα brand πχ. “Innovate in Greece” και να παρέχεται χρηματοδότηση σε early stage – αλλιώς πώς περιμένουμε να έχουμε μονόκερους;

Έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση αυτή όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη κεφαλαίων, ποπυ ξεκινάει από την πατέντα μέχρι το proof of concept. Και εδώ ερχεται το κράτος να βοηθήσει.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αναμένεται να προωθήσει ένα πρόγραμμα που θα παρέχει έως 70.000 για την πατέντα και μέχρι 400.000 για το proof of concept. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και δείχνει ότι η Πολιτεία έχει καταλάβει πού είναι το πρόβλημα.

Μπορεί να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο όπου αυτό το proof of concept θα γινεται στο δημόσιο, κάτι που συμβαίνει στο εξωτερικό. Να έχουμε δηλαδή τη νεοφυή επιχείρηση και να χρειάζεται να αποδείξει αυτό που κάνει, μέσα από μια διαδικασία στο Δημόσιο.

Άλλα ζητήματα-αναχώματα είναι τα θέματα ασφάλιση και ενίσχυσης των εξαγωγών.

Να επισημάνω επίσης ότι η Ελλάδα στην απορρόφηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων έρευνας είναι στις μεσαίες θέσεις ενώ στην καινοτομία είμαστε μόνο πάνω από την Ουκρανία μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο. Όλα αυτά πρέπει να μας κινητροδοτήσουν παρά το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια έγινα εξαγορές πάνω από 1 δις ευρώ από πολυεθνικές σε ελληνικές εταιρείες. Μακάρι αυτές οοι εταιρείες να μπορούσαν να παράγουν τον όγκο ώστε να εξάγουν μόνες τους.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κυριαζόγλου δήλωσε:

Κατά τη γνώμη μου η καινοτομία θα πρέπει να ξεφεύγει από το αυστηρό δόγμα της έρευνας για την έρευνα, πρέπει να έχει την επιθυμία να δημιουργήσει ένα προιόν με μετρήσιμα αποτελέσματα, από οικονομικής και κοινωνικής άποψης. Επίσης είναι απαραίτητο να προσφέρει μια λύση που θα αντιμετωπίζει ένα βασικό τεχνολογικό, βιολογικό ή τεχνικό θέμα.

Η χρηματοδότηση του κλάδου είναι ένα τεράστιο θέμα, έτσι ώστε μια ώριμη εταιρεία ή ένας startuper να έχει προσβαση στην διεθνη αγορά. Στην διαστημική αγορά υπάρχουν και κ΄άποιες άλλες διαστάσεις. Είναι γεγονος ότι είμαστε μια μικρή χώρα ωστόσο το όνομα Ελλάδα αποτελέι ένα τα μεγαλύτερα brand names στον κόσμο όχι σε όλους τους τομείς, όπως ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας τα προηγούμενα χρόνια, όμως τελευταία έχουμε κάνει σημαντικά βήματα.

Είμαστε μακριά από τον βιομηχανικό πυρήνα των χωρών που κάνουν υψηλή τεχνολογία ή διαστημική κλπ όπως επίσης όταν έχουμε να κάνουμε μια πολύ αναγκαία πιλοτική εφαρμογή θα μπορούσε το Δημόσιο να είναι ο πρώτος πελάτης. Η εγχώρια αγορά έχει μικρή δυναμική. Όλα όμως αλλάζουν δραστικά, οι εξελιξεις είναι καταιγιστικές, όλα είναι διασυνδεδεμένα.

Πρέπει ακόμη, παράλληλα με τον ερευνητή και την αμιγώς τεχνολογική δουλειά, να ενταθούν οι δραστηριότητες της επιχειρηματικής ανάπτυξης και δικτύωσης.

Να συμμετέχουμε σε στοχευμένες εκθέσεις που έχουν επιδραστικότητα στο κοινό που μας αφορά. Δεν αρκεί μόνο η τεχνολογική και επιστημονική δουλειά. Σε αυτό τον τομέα το κράτος έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα.

Ο κ. Μαρκαντώνης τόνισε:

Χρειαζόμαστε μεν νέες ιδέες και προϊόντα αλλά χρειαζόμαστε και εργαλεία προώθησης εξαγωγών. Παλαιότερα, μια startup χρειαζόταν πολύ προσωπικο για να προσεγγίσει ανθρώπους, να κάνει έρευνα αγοράς για την προσέγγιση πελατών. Πλέον υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία μέσω των οποίων όλα γίνονται πιο εύκολα, όπως το canva, το ChatGPD μέσω των οοίων με μεγάλη ευκολία μια εταιρεία μπορεί να πάει εκει που θέλει πιο γρήγορα. Χρειάζεται ωστόσο βοήθεια και από φορείς, οργανισμούς, το κράτος κλπ.

Εμπόδια στην εξαγωγή καινοτομίας αποτελούν:

1. Η χρηματοδότηση. Μια early stage startup έχει ως βασικό μέλημα να εξασφαλίσει την χρηματοδοτική της ικανότητα για να μπορεί να κάνει ένα μακροπρόθεσμο  business plan

2. to networking

3. Απαιτείται συνεργασία με τους φορείς τους ελληνικούς του εξωτερικού προκειμένου να στηθεί μια σωσρτή διοργάνωση έκθεσης για τον εκάσοτε κλάδο .Η συνεργατικότητα πολλών φορέων μαζί, μειώνει κατά πολύ τα κόστη και δίνει τη δυνατότητα να διοργανωθεί κάτι πιο σωστο, πιο οργανωμένο και μεγάλο σε μέγεθος.

Στο ερώτημα πώς μπορούν οι αναδυομενες νέες τεχνολογίας που αλλάζουν τον κόσμο να αποτελέσουν ευκαιρία για την Ελλάδα, ενισχύοντας την παρουσία μας στο διεθνές σκηνικό ο κ. Μαρκαντώνης απάντησε: “Έχουμε ένα τρομερά ικανό ανθρώπινο δυναμικό στις νέες τεχνολογίες στην Ελλάδα. Οι Έλληνες πρωτοστατούν παγκοσμίως, σε κορυφαίες εταιρείες. Για να το συνδεσεις όλο αυτό έτσι ώστε να επωφεληθει η χώρα απιατούνται άλλα πράγματα όπως:

  • H φορολογία είναι ανασταλτικός παράγοντας. Οι Έλληνες και οι εταιρείες τους σε άλλες χώρες φορολογούνται πολύ χαμηλότερα από ό,τι εδώ.
  • Πρέπει να συνδέσουμε αυτό το δυναμικό με την Ελλάδα μας, να φέρουμε κοντά τους Έλληνες του εξωτερικού που θέλουν να βοηθήσουν ελληνικές εταιρείες να βγουν στο εξωτερικό. Να γίνουν δράσεις match making έτσι να πάμε όλοι μαζί συγχρονισμένα έξω”.