Μήνυμα προειδοποίησης στην Ευρώπη στέλνει η ρωσική Gazprom, μηνύοντας ότι η υπάρχει σοβαρός κίνδυνος έλλειψης αερίου και αύξησης τιμών σε περίπτωση που επιχειρηθεί να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση αερίου σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ αντί να επιλεγεί η αγορά της Ρωσίας.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεσή της να παρέχει αμερικανικό αέριο στην Ευρώπη και την Ασία, επικαλούμενη την ανάγκη να μειώσει τη δύναμη παραγόντων που, όπως λέει, στρεβλώνουν την αγορά,  όπως η Ρωσία και ο ΟΠΕΚ.

Όπως είπε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, η εταιρεία θα έχει αποθέματα που θα επαρκούν τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ασία, όμως σημείωσε πως είναι ώρα η Ευρώπη να αποφασίσει από πού θέλει να προμηθευτεί αέριο.

“Η Ευρώπη έκανε τελείως λάθος όταν εκτίμησε πως δεν θα χρειαστεί πολύ παραπάνω αέριο, καθώς και πως, αν χρειαστεί, μπορεί να προμηθευτεί εκτός Ρωσίας” είπε ο Μεντβέντεφ.

Ειδικότερα, υποστήριξε ότι το μερίδιο αγοράς της Gazprom θα μπορούσε να αυξηθεί πάνω από το 40% εν καιρώ καθώς η ζήτηση για αέριο στην Ευρώπη αυξάνεται, η παραγωγή στην Ολλανδία και τη Βρετανία υποχωρεί, ενώ η αύξηση της νορβηγικής παραγωγής αναμένεται να επιβραδυνθεί μετά το 2025. Πρόσθεσε πως η αμερικανική παραγωγή θα παραμείνει μέτρια, ακριβή και θα κατευθυνθεί κυρίως στην Ασία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here