Την τελευταία συνεδρίαση της θητείας του στο ΔΣ της ΕΚΤ διευθύνει σήμερα ο Μάριο Ντράγκι.

Αν και θα μείνει στην ιστορία ως εκείνος που έσωσε εν τέλει το ευρώ, ο Ιταλός οικονομολόγος ήταν και παραμένει αμφιλεγόμενος.

Ο Μάριο Ντράγκι μετρούσε μόλις εννέα μήνες στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όταν εκστόμισε τη φράση που του διασφάλισε μια θέση στα βιβλία της ιστορίας. Ήταν η εποχή που η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη βρισκόταν στο απόγειό της, η Ελλάδα είχε ντε φάκτο χρεοκοπήσει και ακόμη και οι ισχυρές οικονομίες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία δυσκολεύονταν να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές. Στις χρηματαγορές τα στοιχήματα έδιναν και έπαιρναν σχετικά με το ερώτημα πότε θα κατέρρεε η νομισματική ένωση.

Με μια μόλις φράση όμως ο Ντράγκι έβαλε τέλος στα παιχνίδια των κερδοσκόπων. Στο πλαίσιο της εντολής της “η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να σώσει το ευρώ”, είχε πει ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης στο πλαίσιο συνέντευξης στο Λονδίνο. “Και πιστέψτε με, θα είναι αρκετά”, συμπλήρωσε. Το μήνυμα προς τις αγορές δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνειών: Δεν μπορείτε να τα βάλετε με την ΕΚΤ.

Πλημμυρίζοντας την αγορά με φρέσκο χρήμα ο Ιταλός έδειξε αμέσως τι εννοούσε με τη φράση “whatever it takes”.  Η τακτική του Ντράγκι ήταν μεν ριψοκίνδυνη, αλλά αποδείχτηκε άκρως αποτελεσματική.

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here