Φορητή συσκευή που ενεργοποιείται με τη φωνή, θα μπορεί να “διαβάζει” τα ανθρώπινα συναισθήματα. Ακούγεται φουτουριστικό και βγαλμένο από το πολύ μακρινό μέλλον αλλά έχει ξεκινήσει ήδη να συντελείται. Υπαίτια γι’ αυτό η Amazon. Πρωτεργάτης τoυ εγχειρήματος -συσκευή (gadget) που φοριέται στο χέρι και περιγράφεται ως προϊόν υγείας και ευεξίας- είναι η ομάδα (Lab126) που συνέβαλλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη υλικού για το τηλέφωνο Fire του αμερικάνικου κολοσσού και του smart ομιλητή Echo από κοινού με την ομάδα λογισμικού της ψηφιακής βοηθού Alexa.

Πώς λειτουργεί η συσκευή

Σχεδιασμένη για να λειτουργεί με μια εφαρμογή smartphone, η συσκευή διαθέτει μικρόφωνα συνδεδεμένα με λογισμικό που μπορεί να διακρίνει τη συναισθηματική κατάσταση του χρήστη από τον ήχο της φωνής του. Τελικά η τεχνολογία θα μπορούσε να συμβουλεύει τον χρήστη να μάθει πώς να αλληλεπιδρά πιο αποτελεσματικά με άλλους, όπως δείχνουν τα έγγραφα και οι πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Εμπορική εκμετάλλευση

Προς το παρόν δεν έχει γίνει σαφές ποια θα είναι η εξέλιξη του εγχειρήματος και κατά πόσο πιθανό είναι η συσκευή αυτή να μπει στη γραμμή της μαζικής παραγωγής.

Η Amazon δίνει στις ομάδες ευρύ περιθώριο να πειραματιστούν με προϊόντα, μερικά από τα οποία δεν θα φτάσουν ποτέ στην αγορά. Οι εργασίες σχετικά με το έργο, με την κωδική ονομασία Dylan, διεξήχθησαν πρόσφατα, σύμφωνα με τα έγγραφα και μια πηγή του Bloomberg.

Η ιδέα της κατασκευής μηχανών που κατανοούν τα ανθρώπινα συναισθήματα είναι από καιρό προϊόν επιστημονικής φαντασίας, από τις ιστορίες του Isaac Asimov στο ανδροειδές Data του Star Trek. Μέσα από τις εξελίξεις στη μηχανική μάθηση και την αναγνώριση φωνής και εικόνας, η ιδέα έχει περάσει πρόσφατα στην πραγματικότητα.

Η Amazon, βέβαια, δεν είναι η μόνη εταιρεία που στοχεύει στην ανάπτυξη τέτοιας δυναμικής τεχνολογικών projects καθώς και άλλες μεγάλες εταιρείες, όπως η Microsoft Corp., η Alphabet Inc., η Google και η IBM Corp., μεταξύ πολλών άλλων, αναπτύσσουν τεχνολογίες που αποσκοπούν στη δημιουργία συναισθηματικών καταστάσεων από εικόνες, ηχητικά δεδομένα και άλλες εισόδους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here