Προσωρινά και στοχευμένα μέτρα που θα ισορροπήσουν τις διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων, συμφώνησαν να λάβουν οι 20 ισχυρότερες χώρες (G-20). Τις δεσμεύσεις τους για τις συμφωνημένες συναλλαγματικές ισοτιμίες του Απριλίου 2021 (με την άρση του lock out), επανέλαβαν,  οι χώρες του G-20 στη σύνοψή τους, μετά τις διαμαρτυρίες των πολλών μελών του group όπως και των πιο αδύναμων χωρών στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σημειώνεται ότι το κοινό ανακοινωθέν προέκυψε με καθυστέρηση 3 ημερών, λόγω διαφωνιών για ξεκάθαρη καταδίκη της Ρωσίας για τον πόλεμο.

Χωρίς να γίνεται ρητή αναφορά στο ισχυρό δολάριο ή να καλείται η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να επανεξετάσει τις αυξήσεις των επιτοκίων που έχουν στείλει το δολάριο στα ύψη φέτος, η δήλωση μένει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες ως αποτέλεσμα των δικών τους ασθενέστερων νομισμάτων, μαζί με τον υψηλότερο πληθωρισμό.

Στη δήλωση γίνεται λόγος για «προσωρινά και στοχευμένα μέτρα που θα βοηθήσουν στη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των πιο ευάλωτων και να αμβλύνουν τον αντίκτυπο των αυξήσεων των τιμών των βασικών εμπορευμάτων», εφόσον οι πολιτικές αυτές είναι «καλά σχεδιασμένες».

Οι κεντρικές τράπεζες της Ομάδας των 20 «θα συνεχίσουν να διαβαθμίζουν κατάλληλα το ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής με τρόπο εξαρτώμενο από τα δεδομένα και με σαφή επικοινωνία, διασφαλίζοντας ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν καλά εδραιωμένες, ενώ παράλληλα θα έχουν κατά νου να διαφυλάξουν την ανάκαμψη και να περιορίσουν τις διακρατικές επιπτώσεις»,, σύμφωνα με τη δήλωση.

«Αναγνωρίζοντας ότι πολλά νομίσματα έχουν κινηθεί σημαντικά φέτος με αυξημένη μεταβλητότητα, επιβεβαιώνουμε τις δεσμεύσεις μας για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες του Απριλίου 2021», αναφέρεται στη σύνοψη.

Αυτό αναφέρεται σε μια προηγούμενη δέσμευση να «απέχουμε από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις» και να μην «στοχεύουμε τις συναλλαγματικές μας ισοτιμίες για ανταγωνιστικούς σκοπούς».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here