του Νίκου Κωτσικόπουλου

Σε χαμηλά 4 μηνών επέστρεψε η τιμή του φυσικού αερίου υποχωρώντας σήμερα έως και τα 115 ευρώ, με το συμβόλαιο να διαπραγματεύεται πλέον, πέριξ των 125 ευρώ η μεγαβατώρα. Η πτώση της τιμής μετά τις αδιανόητες υπερβολές του Αυγούστου (340 ευρώ),   είναι 200-215 ευρώ στα συμβόλαια TTF και το φυσικό αέριο αποτιμάται  στο εύρος τιμών, που βρέθηκε στο τέλος Μαρτίου και στα μέσα Ιουνίου φέτος.

Πρόκειται για πτώση 66%-67% και αν επρόκειτο για ελεύθερη αγορά που λειτουργεί με αληθινούς όρους αγοράς, οι αναλυτές των χρηματιστηρίων δεν αποκλείεται στα επίπεδα αυτά να έβρισκαν τεχνικές στηρίξεις, ωστόσο έχει αμφισβητηθεί ευθέως κι όχι άδικα, ο τρόπος λειτουργίας των τιμών στο φυσικό αέριο, γι αυτό άλλωστε η ΕΕ έχει δεχθεί τόση πίεση για να αλλάξει τα δεδομένα.

Ρόλο στην απότομη πτώση, έχουν παίξει οι προμήθειες αερίου από τις ηΠΑ και άλλες πηγές όπως και το «φουλάρισμα» των αποθηκευτικών χώρων, όπως και οι έστω και αποδυναμωμένες και συμβιβαστικές προτάσεις που συζητά η ΕΕ επιχειρώντας να βάλει ένα φραγμό στις χωρίς όρια ανατιμήσεις.

Αν και οι αποθήκες έχουν γεμίσει οι πραγματικοί αγοραστές έχουν δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις αγορές τους ή να ανανεώσουν τις αγορές τους για το επόμενο διάστημα με τις καλύτερες τιμές των τελευταίων τριών μηνών.

Με άλλα λόγια τα συμβόλαια TTF για οποιαδήποτε χρονική περίοδο (μήνα) από το Δεκέμβριο φέτος μέχρι και τον ερχόμενο Ιούλιο ή το τρίτο τρίμηνο του 2023, διαπραγματεύονται τώρα σε τιμές από 141 έως και 151 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ όπως προαναφέρθηκε το συμβόλαιο Νοεμβρίου έχει υποχωρήσει στα 125 ευρώ η μεγαβατώρα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here