Απειλεί να ανατρέψει κάθε σχεδιασμό σε Ευρώπη και Ελλάδα η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, που με νέα άνοδο στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας στα 129 ευρώ ανά κιλοβατώρα, (αλλά στα 134 ευρώ νωρίτερα) σημειώνει εβδομαδιαίο ράλι 57% σε αντίθεση μάλιστα με την τιμή στις ΗΠΑ που σημειώνει πτώση σχεδόν 15% αυτή την εβδομάδα.

Ασφαλώς υπάρχει σημαντικός λόγος γι αυτό και είναι η μείωση των ροών αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη και η επίκληση ζημιών από τη Gazprom η οποία υποστηρίζει ότι τα ανταλλακτικά της Siemens καθυστερούν και δεν έρχονται στη Ρωσία, ενώ οι Γερμανοί το διαψεύδουν.

Ωστόσο η νέα όξυνση των τιμών απειλεί να ανατρέψει τις ενισχύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Ακόμα χειρότερα, οι μειωμένες ροές του ρωσικού αερίου απειλούν να ανατρέψουν τον εφοδιασμό και αποθήκευση αερίου στην Ευρώπη για το χειμώνα.

Αν οι ροές δεν επαναληφθούν εγκαίρως τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα, ενώ βραχυχρόνια οι επισκευές σε πλατφόρμα μεταφοράς στις ΗΠΑ στερούν και ποσότητες υγροποιημένου αερίου προς την Ευρώπη, εντείνοντας το κυνήγι των τιμών, που οι ευρωπαϊκές αρχές πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουν βάζοντας κάποιο φρένο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here