Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο επηρεάζει το επίπεδο της υγείας μας. Τώρα μία νέα έρευνα προχωρά ακόμη πιο πέρα: Η φτώχεια αφήνει σημάδια ακόμη και στο γενετικό μας υλικό!

Ειδικότερα, η έρευνα έδειξε ότι η χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάστασησυνδέεται με επίπεδα μεθυλιώσεως DNA (DNAm) – ένα βασικό επιγενετικό σήμα, που έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει τη γονιδιακή έκφραση – σε περισσότερες από 2.500 θέσεις σε περισσότερα από 1.500 γονίδια!

Με άλλα λόγια, η φτώχεια μπορεί να επηρεάσει σχεδόν το 10% των γονιδίων μας!Η μελέτη δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στο περιοδικό American Journal of Physical Anthropology.

Ο επικεφαλής των ερευνητών Thomas McDade εμφανίστηκε έκπληκτος, που βρήκε τόσες πολλές συσχετίσεις μεταξύ της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και της μεθυλίωσης του DNA, σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό γονιδίων. «Αυτό το μοτίβο αναδεικνύει έναν πιθανό μηχανισμό, μέσω του οποίου η φτώχεια μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις σε ένα ευρύ φάσμα φυσιολογικών συστημάτων και διαδικασιών», δήλωσε.

Θα απαιτηθούν μελέτες παρακολούθησης για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων της διαφορικής μεθυλίωσης στην υγεία στις θέσεις που έχουν εντοπίσει οι ερευνητές, αλλά πολλά από τα γονίδια σχετίζονται με διαδικασίες που σχετίζονται με ανοσολογικές αντιδράσεις σε λοίμωξησκελετική ανάπτυξη και ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.

«Αυτές είναι οι περιοχές στις οποίες θα επικεντρωθούμε για να διαπιστώσουμε εάν η μεθυλίωση του DNA είναι πράγματι ένας σημαντικός μηχανισμός μέσω του οποίου η κοινωνικοοικονομική κατάσταση μπορεί να αφήσει ένα μακροχρόνιο μοριακό αποτύπωμα στο σώμα, με συνέπειες για την υγεία αργότερα στη ζωή», σημείωσε ο McDade.

 

Virus

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here