Δημιουργεί εκ νέου πλήρη παραγωγική μονάδα επαγγελματικών ψυγείων στη Ρουμανία η Frigoglass, για να αντιμετωπίσει τα εμπόδια που συναντά με τη μονάδα της Ρωσίας, λόγω του πολέμου. Ταυτόχρονα η εταιρία έχει προσλάβει συμβούλους για να προτείνουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις για τη βελτίωση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής διάρθρωσης.
Καθώς η βασική μονάδα ήταν και παλαιότερα στη Ρουμανία πριν τη πυρκαγιά του 2021, η εταιρία ενημέρωσε, ότι έχει λάβει από την ασφαλιστική αποζημίωση 25 εκατ. ευρώ έως τον Μάρτιο του 2022, που σχετίζονται με αξίωση υλικής ζημίας. Επιπλέον έλαβε 5,5 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο και 2,8 εκατ. ευρώ τον Μάιο, ως αξίωση ζημίας σε προϊόντα.
Πλέον η μονάδα συναρμολόγησης μετατρέπεται σε μονάδα καθετοποιημένης παραγωγής, που θα έχει περίπου 20%-30% μεγαλύτερη ικανότητα, κατασκευάζοντας σχεδόν 5.000 ψύκτες τον μήνα. Οι επενδύσεις στη μονάδα φτάνουν συνολικά 3,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο κλάδος της υαλουργίας υπεραποδίδει.
Το σύνολο των κεφαλαιουχικών δαπανών, προβλέπεται από την εταιρία στα 60 εκατ. ευρώ, ενώ για την ανοικοδόμηση της μονάδας στη Ρουμανία το πλάνο προβλέπει γύρω στα 40-42 εκατ. ευρώ.
Υπάρχουν οι συνήθεις καθυστερήσεις με την αδειοδότηση αλλά, έχουν ληφθεί όλες οι άλλες εγκρίσεις και ξεκινούν οι εργασίες στο κτίριο. Στο τελικό στάδιο είναι οι συμφωνίες με προμηθευτές για το υπόλοιπο μέρος του εξοπλισμού.
Διοικητικά στελέχη του ομίλου, ανέφεραν, ότι τα χρηματοοικονομικά και η στρατηγική τελούν υπό αναθεώρηση. Επιπλέον, η διοίκηση έχει προσλάβει οικονομικούς και νομικούς συμβούλους, PwP και Milva αντίστοιχα, και διερευνά επιλογές για τη βελτίωση ρευστότητας και κεφαλαιακής διάρθρωσης.
Η ταμειακή θέση της Frigοglass ήταν 59 εκατ. ευρώ στις 31.3.2022 από 62 εκατ. ευρώ στις 31.3.2021. Ειδικά τον Απρίλιο του 2022, η ρευστότητα ήταν 67 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο EBITDA (8,5% στο α’ τρίμηνο από 15,1% στο αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι) επηρεάζεται από τα υψηλότερα κόστη πρώτων υλών και μεταφορών και το λιγότερο ευνοϊκό ενεργειακό μίγμα στη Νιγηρία.
Στη χώρα, όπως αναφέρθηκε από τα στελέχη της Frigοglass, την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου και αρχές Μαΐου η κατάσταση έτεινε σε σταθεροποίηση και οι φούρνοι στα εργοστάσια υαλουργίας λειτουργούσαν με αέριο. Το τελευταίο διάστημα, κάποιες πιέσεις στο αέριο οδηγούν σε επιστροφή στο ντίζελ αν και αναμένεται βελτίωση.