Στο 4,1%  (από 4,6% τον Απρίλιο) υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας τον Μάιο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat)…

Στην ευρωζώνη τον Μάϊο, ο πληθωρισμός “έτρεχε” με ρυθμό 6,1% σημειώνοντας επιβράδυνση, πλην όμως παραμένει υψηλός και σίγουρα υψηλότερος από τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το Ευρώ.

Τον Απρίλιο, οι τιμές καταναλωτή είχαν αυξηθεί κατά 7,0% στην ευρωζώνη, μετά το +6,9% του Μαρτίου.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, μειώθηκε στο 5,3% από 5,6%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια του € στο 3,25% και έχει ουσιαστικά δεσμευτεί για ακόμη μία αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στις 15 Ιουνίου, λόγω του υψηλού δομικού πληθωρισμού.

Μεγαλύτερη πτώση από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο, καθώς οι τιμές στην ενέργεια και στα τρόφιμα συνέχισαν να κινούνται χαμηλότερα.

Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 6,1% σε ετήσια βάση τον Μάιο, έναντι ετήσιας ανόδου 7,2% τον Απρίλιο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Μάρτιο του 2022.

 

Σύμφωνα με το Marketwatch, η επιβράδυνση του πληθωρισμού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αποκλιμάκωση των πιέσεων στις τιμές της ενέργειας, οι οποίες ενισχύθηκαν 2,6% τον Μάιο, μετά από άνοδο 6,8% τον Απρίλιο.

Περισσότερο από το αναμενόμενο υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κατέβασε ταχύτητα στο 6% τον Μάιο από 6,9% τον Απρίλιο.

Το αποτέλεσμα προέκυψε χάρη στην άμβλυνση της ανόδου των τιμών σε όλους τους τομείς, ιδίως στον τομέα της ενέργειας. Ο πληθωρισμός των βιομηχανικών αγαθών και υπηρεσιών, τον οποίο παρακολουθούν έντονα τα στελέχη της ΕΚΤ, επιβραδύνθηκε επίσης στο 4,1% και στο 3%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee.

Περισσότερο από το αναμενόμενο κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στην Ισπανία. Τον Μάιο επιβραδύνθηκε στο 2,9% σε ετήσια βάση -είναι το πιο χαμηλό σημείο από τον Ιούλιο του 2021- καθώς το κόστος των καυσίμων μειώθηκε και η αύξηση των τιμών των τροφίμων ήταν πιο μικρή. Το αποτέλεσμα έρχεται μετά τον πληθωρισμό 3,8% του Απριλίου.

Κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η ταχεία αύξηση των τιμών των τροφίμων μπορεί να έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της.

Μετά από ένα χρόνο απότομων αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων, η British Retail Consortium (BRC), μια επαγγελματική ένωση που εκπροσωπεί τους λιανεμπόρους του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός των τροφίμων υποχώρησε αυτό τον μήνα από 15,7% σε 15,4%, παρόλο που η συνολική άνοδος των τιμών των καταστημάτων έφτασε σε νέο υψηλό.

Ο πληθωρισμός των φρέσκων τροφίμων, που έχει εκτοξευθεί μετά τις θεαματικές αυξήσεις στις τιμές των αλλαντικών, του γάλακτος, του τυριού και των αυγών, υποχώρησε στο 17,2% από 17,8%

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here