Στα επίπεδα του 20% κατά μέσο όρο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι εκτιμούν ότι θα κυμανθεί η επιβατική κίνηση την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport Greece τα στελέχη της εταιρείας, με την επανεκκίνηση των διεθνών πτήσεων από σήμερα 1η Ιουλίου να επεκτείνεται σε όλα τα αεροδρόμια, όπως δήλωσε ο Γιώργος Βήλος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece.

«Στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, που “άνοιξε” στις 15 Ιουνίου μπορεί να μιλάμε για ποσοστό της τάξεως του 25%, καθώς είναι σε πιο ώριμο στάδιο. Υψηλότερο μπορεί να είναι και το ποσοστό στο αεροδρόμιο της Καβάλας, καθώς στα δύο συγκεκριμένα αεροδρόμια της Βόρειας Ελλάδας έχουμε μεγάλο ποσοστό επιβατών VFR (Visitors, Friends and Family), ατόμων δηλαδή που έρχονται να δουν τους συγγενείς και τους δικούς τους ανθρώπους, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από την αγορά της Γερμανίας», εξήγησε ο κ.Βήλος.

Στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”, εκτός από την Γερμανία, αναμένονται επίσης τουρίστες από την Αυστρία, την Κύπρο, την Πολωνία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Δανία.

Την ίδια ώρα, από σήμερα 1η Ιουλίου, αναφορικά με τα χερσαία σημεία εισόδου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ισχύουν τα εξής: Συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους της Ε.Ε.+.

Εξακολουθεί, επίσης, να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, καθώς και οι λοιπές εξαιρέσεις για πολίτες τρίτων χωρών. «Εξυπακούεται ότι οι Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών (ΕΔΤΟ) είναι πάντα καλοδεχούμενοι από όπου και εάν προέρχονται», αναφερεται στην ανακοίνωση.

Η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση, επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα και για τους μονίμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών (η λίστα θα ανανεώνεται ανά δεκαπενθήμερο): Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Κίνα. Σημειώνεται ότι  προκειμένου να αποδείξουν τον τόπο κατοικίας τους οι πολίτες τρίτων χωρών μπορούν να προσκομίζουν την άδεια παραμονής τους, την άδεια εργασίας τους, την ταυτότητά τους, εφόσον αναγράφει τον τόπο διαμονής και/ή την άδεια οδήγησης ή άλλα έγγραφα.

Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνον από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνον οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους. Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνον οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.

Στους συνοριακούς σταθμούς θα γίνονται πλέον στοχεύμενοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ οι οποίοι θα βασίζονται στο σύστημα που υποδεικνύει το πρωτόκολλο αφίξεων. Όλοι οι επισκέπτες θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 48 ώρες πριν το passenger locator form (PLF) (Φόρμα Εντοπισμού Επιβατών) προκειμένου να λάβουν το QR Code είτε στο κινητό τους είτε εκτυπωμένο, το οποίο θα επιδεικνύουν και θα σκανάρεται κατά τον έλεγχο. Ανάλογα με την περίπτωση, όποιος υποβληθεί σε τεστ θα λάβει τις απαραίτητες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here