Το έργο των 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που υλοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα. Με τεράστια οφέλη για τον τουρισμό και την ελληνική οικονομία, η επένδυση λειτουργεί ως όχημα πολυεπίπεδης ανάπτυξης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Το έργο αφορά στη λειτουργία, τη διαχείριση, την ανάπτυξη και τη συντήρηση 14 ελληνικών αεροδρομίων. Πιο συγκεκριμένα, η Fraport Greece είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία των αεροδρομίων Ακτίου, Ζακύνθου, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κω, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Ρόδου, Σάμου, Σαντορίνης, Σκιάθου, Χανίων.

Η παραχώρηση των αεροδρομίων στη Fraport Greece, διάρκειας 40 ετών, φέρνει στο κέντρο της ανάπτυξης την περιφέρεια της Ελλάδας, τους πανέμορφους προορισμούς της, στηρίζοντάς τη ουσιαστικά σε μια κρίσιμη περίοδο για την εθνική, περιφερειακή και τοπική οικονομία.

Το έργο δημιουργεί νέες προοπτικές για το μέλλον των τοπικών κοινωνιών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ενισχύσουν όχι μόνο το τουριστικό τους προϊόν, αλλά και τομείς ευρύτερης οικονομικής δραστηριότητας, όπως η αγροτική παραγωγή, το εμπόριο, οι κατασκευές, η αξιοποίηση ακινήτων κ.ά.

CHANIA AIRPORT, INTRAKAT

Ξεκινώντας μια σειρά σημαντικών επενδύσεων, τόσο κατά την περίοδο 2017-2021 όσο και μετέπειτα, η Fraport Greece στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των αεροδρομίων. Μέσα από την υιοθέτηση των κορυφαίων διεθνών προτύπων και πρακτικών, τα 14 ελληνικά αεροδρόμια καθίστανται διεθνώς ανταγωνιστικά.

Τα σχέδια ανάπτυξης προβλέπουν τον εκσυγχρονισμό, την ανάπτυξη και/ή την επέκταση της υποδομής των αεροδρομίων, συμπεριλαμβάνοντας εργασίες όπως ανακαινίσεις υποδομών, κατασκευή νέων εγκαταστάσεων στις περιοχές και στους χώρους των αεροδρομίων. Συνολικά, η Fraport Greece θα επενδύσει 415 εκατ. ευρώ στην ανάπτυξη της υποδομής των αεροδρομίων μέχρι το 2021.

Tα τρία αεροδρόμια στα οποία τα έργα έχουν ήδη ολοκληρωθεί (Ζάκυνθος, Καβάλα, Χανιά)

 Τερματικοί σταθμοί: Τα κτίρια των επιβατικών τερματικών σταθμών στη Ζάκυνθο και την Καβάλα είναι πλήρως ανακαινισμένα και ανανεωμένα, με ολοκαίνουργια συστήματα αναχώρησης για επιβάτες και αποσκευές, συμπεριλαμβανομένων νέων θυρίδων check-in, μοντέρνο σύστημα ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών και νέων οθονών πληροφοριών πτήσεων. Ο εξοπλισμός των σημείων ελέγχου ασφαλείας, οι χώροι ελέγχου διαβατηρίων και πυλών αναχώρησης είναι επίσης ολοκαίνουργια. Και τα δύο κτίρια των σταθμών είναι εξοπλισμένα με «έξυπνα» συστήματα και ένα ολοκληρωμένο δίκτυο δεδομένων με τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας, όπως εξοπλισμό HVAC κλάσης Α, φωτισμό LED και μονωμένα παράθυρα, καθώς και συστήματα ασφαλείας, όπως κεντρικό σύστημα CCTV/Ελέγχου Πρόσβασης, “Green” Boxes και σύστημα πυρανίχνευσης/συναγερμού.

 Όλοι οι τερματικοί έχουν επεκταθεί: Στη Ζάκυνθο και τα Χανιά με «εσωτερικές» επεκτάσεις των ημιορόφων τους και στην Καβάλα με επέκταση των πυλών και του χώρου διαχείρισης αποσκευών. Στους κοινόχρηστους χώρους και των τριών αεροδρομίων, οι επιβάτες έχουν ασύρματη πρόσβαση για τις «έξυπνες» συσκευές τους με σαφείς ανακοινώσεις για τις πύλες από το νέο/ανακαινισμένο σύστημα, νέα σήμανση διαδρομών, μοντέρνα WCs, ακριβή έλεγχο θερμοκρασίας, εξαιρετικούς εμπορικούς χώρους και άφθονα καθίσματα.

ZAKYNTHOS AIRPORT, INTRAKAT

 Διάδρομος αποπροσγείωσης: Και στα τρία αεροδρόμια, οι περιοχές στάθμευσης αεροσκαφών έχουν μετατραπεί σε χώρους με λειτουργίες οπισθώθησης (pushback), με νέους/ανακαινισμένους ιστούς, φωτισμό LED, βελτιωμένα οδοστρώματα και πρότυπα EASA για διαγραμμίσεις και σήμανση. Οι διάδρομοι και οι τροχόδρομοι θα αποκτήσουν επίσης νέα σήμανση και διαγράμμιση, αν και θα χρειαστούν λίγοι ακόμη μήνες για την ολοκλήρωση των εργασιών.

 Ευρύτερος χώρος αεροδρομίου: Στη Ζάκυνθο, ο πυροσβεστικός σταθμός, το φυλάκιο και ο κύριος ηλεκτρικός υποσταθμός έχουν αντικαταστήσει πλήρως τα παλαιά κτίρια, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της κατεδάφισης. Στην Καβάλα, το φυλάκιο είναι εντελώς καινούργιο ενώ οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις επεκτείνονται και ανακαινίζονται.

Σε αμφότερα τα αεροδρόμια Χανίων και Καβάλας διαμορφώνονται νέες συνδέσεις με τους σταθμούς επεξεργασίας αστικών αποβλήτων για καλύτερη διάθεση των λυμάτων.

 Περιοχή ελεύθερης πρόσβασης: Η Ζάκυνθος διαθέτει νέα εξωτερικά πάνελ οροφής και προσφάτως βαμμένη πρόσοψη. Η Καβάλα αποκτά μια πλήρως ανακαινισμένη εξωτερική εμφάνιση με φινίρισμα εν είδει μαρμάρου και ελκυστικό περίγραμμα. Τα Χανιά αποκτούν νέες υποδομές στάθμευσης οχημάτων.

……………………

Περιοδικό ΧΡΗΜΑ, τευχ. Μάιος-Ιούνιος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here