H Φρανκφούρτη σφίγγει την περίμετρο, η κυβέρνηση ασφυκτιά για την πρώτη κατοικία

0

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν . ΚΩΝΣΤΑ

Όπως από καιρό έχει προειδοποιήσει τους δανειολήπτες, το www.banks.com.gr , η αλήθεια για τα “κόκκινα δάνεια” και το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη απέχει παρασσάγγας από τις κυβερνητικές προθέσεις και τις διαρροές προς τον Τύπο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει την απόλυτη ευθύνη για την ευστάθεια του τραπεζικού μας συστήματος και δεν έχει την χαλαρή διάθεση που επιδεικνύουν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών για τις μεταρρυθμίσεις που -δεν- εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς θα καταργηθεί σ’ ένα χρόνο από σήμερα. Τα νέα κριτήρια ένταξης στον προσωρινό μηχανισμό προστασίας θα είναι πολύ αυστηρά. Για να ενταχθεί ένας δανειολήπτης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργούν οι τράπεζες δεν θα πρέπει το υπόλοιπο της οφειλής του προς την τράπεζα να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ (όχι 130.000€ που θέσπισε η κυβέρνηση). Το προστατευόμενο -προσωρινα- ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας, ορίζεται στις 180.000 ευρώ για τον άγαμο έως τις 230.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια.

Ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο πρώτη κατοικία, η Φρανκφούρτη θέτει θεαματικά χαμηλότερα όρια: Μόνον 50.000 ευρώ η μέγιστη οφειλή και μόνον 130.000 ευρώ η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας. Είναι προφανές ότι τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του SSM γνωρίζουν καλά ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην Ελλάδα δηλώνουν εισοδήματα πολύ χαμηλότερα των πραγματικών.

Γι’ αυτό απαιτούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια εισδοχής στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα αιτηθούν προστασία να είναι ακόμη πιο χαμηλά. Για να ενταχθεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας στον νέο μηχανισμό πρέπει να μη διαθέτει τραπεζικές καταθέσεις και επενδύσεις υψηλότερες των 20.000 Ευρώ ενώ η υπόλοιπη ακίνητη περιουσία του (πλην της πρώτης κατοικίας) δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 25.000 Ευρώ .

Το νέο πλαίσιο για τα ανώτατα εισοδηματικά κριτήρια είναι ακόμη πιο σφικτό. Το ανώτατο όριο για το ετήσιο εισόδημα διαμορφώνεται στις 12.500 ευρώ για τον άγαμο και φτάνει στα 30.950 ευρώ για πενταμελή οικογένεια από 36.000 που προέβλεπε το αρχικό πλαίσιο…

Στό Μέγαρο Μαξίμου συζητούν τώρα και πάλι το ενδεχόμενο για μια γενναία “μονομερή” πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού. Αυτή όμως ισοδυναμεί με προκήρυξη πρόωρων εκλογών…