Η Διαδικασία Εποπτικής Ανασκόπησης και Αξιολόγησης (SREP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποκαλύπτει τις διαδικασίες αυστηρού ελέγχου των δανείων που χορηγούν οι τράπεζες ως προς τον βαθμό που πραγματικά εξυπηρετούν την κλιματική αλλαγή και την οικονομική διατηρησιμότητα.

Οι υπηρεσίες της Φρανκφούρτης, θα ελέγχουν  τα λεγόμενα “πράσινα” δάνεια που θα χορηγούν οι τράπεζες

  • Σε εμπιστευτική επιστολή που έστειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ECB σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, περιγράφονται οι παράμετροι των πράσινων δανείων ή αλλιώς των περιβαλλοντικών stress tests στα οποία θα υποβληθούν οι τράπεζες, την επόμενη χρονιά, ως προς τα δάνεια που χορηγούν σε εταιρείες οι οποίες φέρουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το αποτέλεσμα της άσκησης θα ενσωματωθεί στην αξιολόγηση των πιστωτικών ιδρυμάτων μέσω του SREP , στον 2ο και όχι στον 1ο πυλώνα έτσι ώστε να απαιτηθεί η άμεση λήψη προβλέψεων.

Οι δείκτες της αξιολόγησης πάνω από τους οποίους πρέπει να διατηρούν τα στοιχεία του ενεργητικού τους οι τράπεζες, θα καταγράφονται στο τέλος του έτους, μέσα από τη Διαδικασία Εποπτικής Ανασκόπησης και Αξιολόγησης (SREP) και τον δεύτερο πυλώνα, όπως για παράδειγμα οι απαιτήσεις που υπάρχουν για τα NPEs.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here